Русија

Монаси "наоружани" молитвом претња режиму у Кијеву?

Украјинска служба безбедности тврди да је искушеник канонске УПЦ величао војно-политичко руководство Русије и дискредитовао украјинску војску
Монаси "наоружани" молитвом претња режиму у Кијеву?www.globallookpress.com © Friedemann Kohler/dpa

Суд у Украјини осудио је искушеника Свете Успенске Почајевска Лавра Украјинске православне цркве (УПЦ) на пет година затвора због "подршке Руској Федерацији", саопштила је у понедељак Служба Безбедности Украјине на свом Телеграм каналу, преносе "РИА Новости"

"Суд је на основу прикупљених доказа прогласио преступника кривим на основу два члана Кривичног закона Украјине: 'оправдавање, признавање законитости и негирање оружане агресије Руске Федерације' и 'сарадња са непријатељем'. Осуђен је на казну затвора у трајању од пет година", наводи се у саопштењу СБУ.

Одељење тврди да је искушеник УПЦ наводно величао војно-политичко руководство Руске Федерације и дискредитовао украјинску војску.

Украјинске власти су током протекле године организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји те земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти неколико региона су забраниле деловање УПЦ, а Врховној Ради је поднет предлог закона о забрани деловања УПЦ у целој Украјини. Власти су увеле санкције појединим представницима свештенства УПЦ. Служба безбедности Украјине почела је да отвара кривичне поступке против свештенства УПЦ, да спроводи "контраобавештајне активности" – претреса епископе, свештенике и монахе у црквама и манастирима у потрази за "доказима антиукрајинског деловања".

image