Русија

Антонов: Зеленски вуче целу планету у пакао

Западне владајуће елите треба да схвате да, због неуспеха на бојном пољу, Кијев жели да створи разлоге због којих би НАТО распоредио свој контингент у Украјини, а регионални сукоб би прерастао у Трећи светски рат, нагласио је руски дипломата
Антонов: Зеленски вуче целу планету у пакао© Tanjug/AP Photo, File

Суочен са неуспехом на бојном пољу, украјински председник покушава да увуче НАТО у сукоб, оптужујући лажно Русију да планира напад на највећу нуклеарну електрану у Европи, изјавио је у четвртак руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

"Новинари настављају да се претварају да не примећују очигледно, од почетка Специјалне војне операције све оптужбе режима Зеленског против нас испоставиле су се као диверзантске операције самог Кијева", рекао је Антонов за "Њузвик".

Међутим, сада је у игри много већи улог нагласио је дипломата и додао да је нуклеарна безбедност Европе угрожена.

Изјаве украјинског председника Владимира Зеленског да је Русија поставила експлозиве у Запорошкој нуклеарки су, према речима Антонова, апсурдне, јер нема смисла да Русија намерава да оштети објекат коју контролише од марта прошле године.

Кијевски режим користи злочиначке намере како би скренуо пажњу са "неуспеле контраофанзиве Оружаних снага Украјине, у коју је Запад уложио огромна средства", и зато лажно оптужује Русију и то уочи НАТО самита у Вилњусу.

"Западне владајуће елите треба да схвате да, због неуспеха на бојном пољу, Кијев жели да створи разлоге због којих би НАТО распоредио свој контингент у Украјини, а регионални сукоб би прерастао у Трећи светски рат", сигуран је руски дипломата.

Русија позива менторе кијевског режима да преузму одговорност и утичу на Украјину, како би се избегла катастрофа великих размера, нагласио је и додао да амерички и европски грађани нису спремни да марширају у пакао у који влада Зеленског увлачи целу планету.

Међународна агенције за атомску енергију (ИАЕА), чији чланови се налазе у Запорошкој нуклеарки, потврдила је да није пронашла никакве трагове мина или експлозива, како је Кијев првобитно тврдио – ни на крововима зграда реактора.

Посматрачка мисија ИАЕА била је распоређена у нуклеарки још у септембру 2022. године. Пре тога, станица и територија око ње је више пута била мета украјинске артиљерије, што је Кијев у једном тренутку признао.

Непосредно пре доласка мисије ИАЕА, украјинска војска је покушала да заузме објекат, али их је руска војска одбила. Русија је УН пружила доказе о украјинским нападима, али су тамо одбили да икоме приписују кривицу.

Америка лажно оптужује

Изјаве Пентагона да руске оружане снаге наводно ремете америчке напоре у борби против тероризма у Сиријској Арапској Републици немају никакве везе са здравим разумом, рекао је руски амбасадор у Вашингтону, преноси ТАСС.

Напади на високопрофесионалне поступке руске војске у Сирији, према његовим речима, понекад превазилазе границу пристојности.

"Намерно скрећу пажњу са чињенице да Американци свакодневно крше правила безбедности летења над сиријским небом", рекао је руски дипломата и подсетио да се амерички војници, за разлику од руских, налазе у Арапској Републици супротно нормама међународног права.

Они, под изговором борбе против тероризма, заправо окупирају одређене земље, објаснио је Антонов.

Политика САД према Сирији носи деструктиван карактер; не само да ремети стабилизацију ситуације и обнављање територијалног интегритета Сирије, већ негативно утиче на ситуацију на целом Блиском истоку, нагласио је.

image