Русија

Британска амбасадорка на рапорту: Добиће све доказе о нападу код Севастопоља

Портпаролка министарства спољаних послова Марија Захарова поновила је да постоје докази о учешћу британских обавештајаца у нападу на Црноморску флоту
Британска амбасадорка на рапорту: Добиће све доказе о нападу код Севастопољаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Амбасадорка Велике Британије у Русији Дебора Бронерт ускоро ће бити позвана у руско Министарство спољних послова у вези са учешћем британских специјалаца у недавном нападу на руску Црноморску флоту код Севастопоља, саопштила је у среду портпаролка министарства Марија Захарова.

Москва ће том приликом представити доказе, којим се потврђује учешће британских служби у недавној диверзији, додала је Захарова.

Она је обећала да ће сви ови докази бити обелодањени и широј јавности, тачније те информације ће бити објављене на сајту Министарства спољних послова и на друштвеним мрежама.

"Ове акције Кијева изведене су под руководством британских специјалаца, ... о чему је Русија информисала међународну заједницу током Савета безбедности УН. С тим у вези, Министарство спољних послова Русије ће у најкраћем року позвати британског амбасадора", објаснила је представница министарства.

Напоменуто је и да Кијев користи "фашистичке методе ратовања" који све више личе на оне које примењују Ал-Каида и ИСИС.

"То су потврдили и поморски ваздушни удари које су Оружане снаге Украјине нанеле 29. октобра беспилотним возилима на бродове и инфраструктуру руске Црноморске флоте у Севастопољу", додала је том приликом Захарова. 

У недавним нападима у водама код Севастопоља гађани су путнички и руски војни бродови који су обезбеђивали спровођење истанбулског договора о житу потписаног у јулу ове године. 

Русија је током викенда одлучила да суспендује учешће у споразуму о житу. Преговори са турском страном одржани су јуче, а Москва је данас наставила учешће у договору након што је добила писмене гаранције од Кијева да се хуманитарни коридори неће користити у војне сврхе, саопштило је Министарство одбране Русије.  

image
VV inauguration
banner