Русија

Москва позива нуклеарну петорку: Покажите се на делу

Руско министарство спољних послова апелује да се реши приоритетни задатак смиривања ситуације
Москва позива нуклеарну петорку: Покажите се на делу© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Руско министарство спољних послова објавило је саопштење у коме понавља уверење Москве да се нуклеарни рат не може добити и да се никада не сме водити, и позива нуклеарне силе да учине све што је у њиховој моћи да спрече употребу оружја за масовно уништење, преноси "Спутник интернешенел".

"Русија полази од трајне важности постојећих споразума и разумевања у области ограничавања нуклеарног наоружања, као и смањења стратешких ризика и претњи од међународних инцидената и сукоба чија ескалација прети да се прелије на нуклеарни ниво. У потпуности потврђујемо нашу посвећеност изјави коју су лидери пет нуклеарних сила заједнички формулисали 3. јануара 2022. године, о спречавању нуклеарног рата и избегавању трке у наоружању", наводи се у саопштењу.

"Чврсто смо уверени да је у садашњој компликованој и турбулентној ситуацији, изазваној неодговорним и дрским поступцима у циљу подривања наше националне безбедности, најважнији задатак да се избегне било какав војни сукоб нуклеарних сила", истакли су у Министарству спољних послова.

Москва је позвала остале чланице нуклеарне петорке (САД, Француску, Уједињено Краљевство и Кину) да "покажу на делу" спремност да "реше овај приоритетни задатак" смиривања ситуације, као и да "одустану од опасних покушаја међусобног нарушавања виталних интереса, док балансирају на ивици директног оружаног сукоба и подстичу провокације оружјем за масовно уништење."

Ово последње могло би да доведе до "катастрофалних последица", упозорило је министарство.

Москва је поновила суштину руске нуклеарне доктрине, која дозвољава да се нуклеарно оружје користи "искључиво као одговор на агресију која укључује употребу оружја за масовно уништење или агресију са употребом конвенционалног оружја када је у опасности опстанак државе."

Министарство спољних послова апеловало је на другачије утемељену међународну безбедносну архитектуру која се заснива на стратешкој стабилности, једнаким правима међу државама, недељивој безбедности и међусобном разумевању безбедносних интереса свих нација.

image