Русија

Захарова: Украјинске амбасаде крше међународно право, регрутују странце за злочине против Русије

Украјина наставља да врбује стране плаћенике преко дипломатских представништава у иностранству, а власти држава домаћина на то затварају очи, указала је представница руског Министарства спољних послова
Захарова: Украјинске амбасаде крше међународно право, регрутују странце за злочине против Русијеwww.globallookpress.com © Hesther Ng/Keystone Press Agency

Украјинске амбасаде у појединим страним државама регрутују држављане тих земаља за учешће у борбеним активностима против Русије, чиме грубо крше одредбе Бечке конвенције о дипломатским односима из 1961. године, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Амбасада би требало да представља своју државу на адекватан начин, да промовише успостављање и одржавање пријатељских односа, пружа покровитељство и заштиту својим грађанима. Агитација и врбовање не спадају у легалне функције дипломатских мисија", нагласила је.

Такви поступци су, према њеним речима, у супротности са обавезом дипломатских мисија дефинисаним међународним правом, да поштују законе и прописе државе домаћина, јер је у многима од њих врбовање и коришћење страних плаћеника кривично дело.

Одређене државе имају обавезе и према Међународној конвенцији из 1989. године против врбовања, коришћења, финансирања и обуке плаћеника, према којој државе уговорнице не смеју да регрутују, користе, финансирају или обучавају плаћенике, указала је руска званичница.

"На ову околност смо више пута скретали пажњу нашим бившим партнерима, нажалост, безуспешно. У инат Русији, они су спремни да зажмуре и пред кривично кажњивим делима и пред кршењем сопственог суверенитета", нагласила је Захарова.

image