Русија

Русија: Немачка, Данска и Шведска нам нису дале информације о истрази Северног тока

"Власти тих држава и даље тврдоглаво одбијају сарадњу са Русијом у истрази терористичког напада и не деле јасне одговоре на наше бројне званичне захтеве да поделе релевантне информације", указала је Захарова
Русија: Немачка, Данска и Шведска нам нису дале информације о истрази Северног тока© Tanjug/Bernd Wuestneck/dpa via AP, File

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова демантовала је тврдње представника Немачке, Данске и Шведске да су информисале Москву о истрази саботаже на Северном току, наводећи да њихове речи "нису у складу са истином", преносе "РИА Новости".

Подсетила је на писмо које су Немачка, Данска и Шведска предале Савету Безбедности УН о националним истрагама саботаже гасовода у коме наводе да је  да је Русија наводно добила информације и истакла да "то нема везе са истином".

"Власти тих држава и даље тврдоглаво одбијају сарадњу са Русијом у истрази терористичког напада и не деле јасне одговоре на наше бројне званичне захтеве да поделе релевантне информације. Све три државе су одбиле званичне захтеве Русије да пружи правну помоћ и да се формира заједнички истражни тим", објаснила је.

Притом, Немачка, Данска и Шведска избегавају да учествују у тематским дискусијама Савета безбедности УН, "преферирају да шаљу празне, формалне одговоре", казала је Захарова и додала да такви поступци само повећавају сумњу у ефикасност текућих националних истрага.

"Са наше стране, настављамо да инсистирамо на потреби за транспарентном, објективном, деполитизованом истрагом овог терористичког акта против критични важног енергетског инфраструктурног објекта", закључила је.

image