Русија

Путин: БДП у Русији порашће до краја године за више од два одсто

Председник Русије говорио о економским темама, расту БДП-а и инфлацији
Путин: БДП у Русији порашће до краја године за више од два одстоwww.globallookpress.com © Alexander Kazakov/Kremlin Pool

БДП у Руској Федерацији ће, како се очекује, до краја године порасти за више од два одсто, рекао је данас председник Русије Владимир Путин након састанка о економским темама.

Од другог квартала прошле године, руски БДП је почео да расте од око 0,5 процената до 0,7 одсто свака три месеца, указао је.

"Ако је за целу 2022. годину, БДП смањен за 2,1 одсто, онда је од јануара до маја ове године порастао за 0,6 одсто. А из месеца у месец се темпо убрзавао, у мају чак до 5,4 одсто", казао је и додао да се очекује да ће до краја године БДП порасти за више од два одсто.

И руске компаније, према речима председника, раде успешно и гарантују стабилност реалног сектора.

"Руске компаније и предузећа раде поуздано, стабилно и успешно превазилазе потешкоће које се јављају. Штавише, статистика показује да смо успели, не само да гарантујемо стабилност реалног сектора, финансија и услуга, већ и да остваримо значајан напредак у најважнијим областима развоја", казао је руски лидер.

Раст у прерађивачкој индустрији, грађевинарству и трговини на мало, као и читав низ мера подршке привреди благотворно утичу на стање на тржишту рада, указао је председник.

Притом, и незапосленост у Русији опада, а сада износи 3,2 посто, казао је Путин и додао да су реалне зараде први пут од 2018. расле двоцифреном брзином, "само у априлу за више од 10 процената".

"Позитивна економска динамика је кључ стабилности јавних финансија", нагласио је.

Осврнуо се и на динамику прихода који се остварују од извоза нафте и гаса и казао да су у последњих шест месеци они прилично расли, за 17,8 одсто, а у другом кварталу стопа је била 43,5 одсто.

"Све ово заједно, са добром динамиком у прерађивачким индустријама указује на јачање сектора и ширење домаћег производног пословања", објаснио је.

Још један позитиван показатељ пословне активности је кредитирање банака, казао је.

"Годишњи пораст корпоративних кредита у рубљама 1. јула премашио је 21 одсто, а кредити физичких лица 16,7 одсто", прецизирао је, додајући да се повећава потражња грађана за финалним производима, што значи да у наредним кварталима треба задржати високе стопе привредног раста и прихода државног буџета.

Међутим, један од ризика је пораст инфлације који је тренутно умерен, "али већ постоје знаци убрзања, укључујући и чињеницу да понуда руских произвођача заостаје за потражњом", казао је.

Због тога је, према његовим речима "важно одржати стабилност цена руске привреде и обезбедити равнотежу понуде и тражње".

image