Русија

Песков: Иако је споразум о житу обновљен, не значи да је и продужен

Портпарол Кремља поручио је да рок важења споразума још увек није истекао, али до продужења биће неопходно да се процени ефикасност размене
Песков: Иако је споразум о житу обновљен, не значи да је и продуженwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је данас да, иако је споразум о житу обновљен, то не значи да је и продужен, с обзиром на то да рок важења споразума још увек није истекао.

"Не, није. Наравно, још увек морамо званично да разговарамо о продужењу, али рок још није истекао, још увек је актуелан. Чули сте јуче изјаву руског председника, али до 19. новембра пре доношења одлуке о наставку, биће неопходно проценити ефикасност размене", рекао је Песков.

Он је појаснио да ће бити "потребно проценити примену свих страна и параметара споразума, па тек онда донети неке одлуке". 

"У овом случају, гаранције су дате турској страни, из очигледних разлога нису могле да буду гарантоване директно нама. У овом случају, Москва и Анкара су  стране којима су те гаранције дате. Истиче се важност размене, посао који је обавила Анкара и  турска војска, турске дипломате и лично председник Ердоган заслужују велику похвалу", истакао је Песков.

Према његовим речима, "фактор поверења је учешће Турске у споразумима".

На питање да ли међу гаранцијама које даје Кијев има још нешто осим некоришћења хуманитарних коридора у војне сврхе, Песков је одговорио да су гаранције управо у томе.

"Осим некоришћења ових коридора у војне сврхе, а то је оно око чега смо се договорили, шта би друго могло да буде?", рекао је он.

На питање да ли су направљене одредбе за примену другог дела споразума о храни, који се тиче извоза руског ђубрива и хране, портпарол Кремља је одговорио да то "није директно повезано са Украјином".

image