Русија

МСП Русије: УН подржавају испуњење обавеза у оквиру Споразума о житу

Важно је да је генерални секретар потврдио приврженост УН-а томе да се спроведу и оне обавезе које су обећане Русији
МСП Русије: УН подржавају испуњење обавеза у оквиру Споразума о житуwww.globallookpress.com © MFA Russia

Генерални секретар Уједињених Нација Антонио Гутереш потврдио је у разговору са руском делегацијом у Риму да УН сматрају да би све оно што је Русију обећано у оквиру Споразума о житу треба да буде реализовано, рекао је данас заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин. 

"За нас је важно да је генерални секретар потврдио приврженост УН-а испуњавању обавеза у оквиру меморандума Русија-УН и да је изјавио да ће наставити са својим напорима у том контексту. Ми ћемо ове напоре УН-а оценити, али у исто време понављамо да су потребни резултати", поручио је Вершињин. 

Истакао је и да то што је Москва одлучила да стопира Споразум о житу не значи да је заборавила на ђубриво које је остало блокирано у неким европским лукама, а које су поједине државе незаконито присвојиле, упркос томе што је Москва платила за транспорт ђубрива у Африку.

"За сада су само две земље - Малави и Кенија - добиле ђубриво", поручио је.

Уједно, заменик Лаврова казао је и да ће Москва наставити са сличном праксом бесплатног извоза својих прехрамбених намирница неким од најсиромашнијих земаља афричког континента. 

"Разматрамо нове варијанте за испоруку", додао је.

image