Русија

Федерација фиџитал спорта у Србији поставља темељ новом међународном покрету (ВИДЕО)

Не отвара се само у Србији таква Федерација, ми разговарамо са свим земљама БРИКС-а, казао је руководилац пројекта "Игре будућности" Игор Стољаров

Веома нам је драго што се друга национална федерација фиџитал спорта отворила управо у Србији, док је прва федерација отворена у Русији, Сверуска федерација фиџитал спорта. Могу само да нам свима честитам на тој чињеници, изјавио је руководилац пројекта "Игре будућности" Игор Стољаров.

"Фиџитал спорт је спајање сајбер спортских игра и њихових аналога физичких спортова. Иста екипа прво игра сајбер хокеј, а после тога иде на лед. Друга екипа игра сајбер фудбал, а после тога иде на фудбалски терен, у зависности о којој подлози је реч, може бити паркет у дворани за фудбал, где се игра пет на пет, или може бити трава. Исто се дешава и код најпопуларнијих спортова који имају своје сајбер аналогије. Сасвим једноставно речено, то је спајање сајбер спортске реалности и физичке реалности. Исте екипе, исти спортисти, исти бодови", казао је Стољаров у интервјуу за РТ Балкан током Самита Русија-Африка.

Он је истакао да ће отварање друге националне Федерације фиџитал спорта у Србији поставити темељ новом међународном покрету.

"Не отвара се само у Србији таква федерација. Ми разговарамо са свим земљама БРИКС-а. Ускоро ћемо саопштити о отварању нових националних федерација у различитим земљама света које су пријатељске, где смо иницирали овај покрет. Сви они ће се објединити у Светску федерацију фиџитал спорта, која се такође сада региструје", навео је.

Стољаров је додао да је Русија једна од првих земаља која је признала сајберспорт, који није сасвим фиџитал спорт.

"Имамо део који је сајберспорт, који узимамо од Федерације сајберспорта, дигитални део. Ми се развијамо заједно са Сајбер федерацијом, фиџитал федерација и сајбер спортска федерација, заједно подстичући једни друге. До недавно када је Русија била део сајберспортских турнира који су пролазили у непријатељским земљама. Тамо је било много награда, ишло је много спортиста, и побеђивали су на такмичењима", прецизирао је.

"Сада није баш тако, свет се мења, и зато је сајберспортски турнир међународни, где ћемо интегрисати спортисте из Русије и Србије и других пријатељских земаља. То је алтернатива оним такмичењима која су се организовала раније", закључио је руководилац пројекта "Игре будућности".

image