Русија

ФСБ: На Криму ухапшен диверзант умешан у саботажу гасовода

Приведен је руски држављанин, који је по налогу украјинских специјалних служби, умешан у извршење саботаже и терористичког акта у објекту енергетске инфраструктуре Републике Крим
ФСБ: На Криму ухапшен диверзант умешан у саботажу гасоводаwww.globallookpress.com © Russian FSB press service/Global Look Press

Федерална служба безбедности Руске Федерације (ФСБ) привела је на Криму диверзанта који је дигао у ваздух гасовод по налогу украјинских специјалних служби, код кога су пронађена два килограма експлозива С-4, преносе "РИА Новости".

"ФСБ је зауставила криминалне радње руског држављанина, рођеног 1980. године, који је по налогу украјинских специјалних служби, умешан у извршење саботаже и терористичког акта на објекту енергетске инфраструктуре Републике Крим", наводи се у саопштењу службе.

Додаје се да су у јуну 2022. године, украјинске специјалне службе регрутовале приведеног у Павлограду, Дњепропетровска област, који је тамо прошао извиђачко-диверзантску обуку, након чега је послат на Крим.

"У гаражи која припада окривљеном, заплењена је пластична експлозивна направа С-4 иностране производње, тежине два килограма, два ЕДП војна електрична детонатора, два електрична упаљача, као и пуњење домаће производње", додаје ФСБ.

Истиче се да је ухапшени признао да је сарађивао са украјинским специјалним службама.

Подсетимо, власти Крима су 23. јуна пријавиле оштећење гасовода у селу Кореиз на јужној обали, када је без гаса остало око 500 претплатника. Додаје се да је истог дана гасовод поправљен.

image