Русија

Москва бесплатно испоручује жито афричким земљама

За сада је реч о шест земаља и количини од 25.000 до 50.000 тона, рекао је министар пољопривреде Дмитриј Патрушев
Москва бесплатно испоручује жито афричким земљамаGetty © Photo by KB Mpofu/Getty Images

Русија ће ускоро испоручити афричким државама од 25.000 до 50.000 тона жита бесплатно, изјавио је руски министар пољопривреде Дмитриј Патрушев, преноси ТАСС.

"Испоручићемо афричким земљама жито бесплатно. За сада је реч о шест земаља и количини од 25.000 до 50.000 тона. На томе сада радимо. Мислим да ће те испоруке бити обављене у блиској будућности", казао је Патрушев.

Патрушев је подсетио да је прошле године Русија извезла рекордну количину житарица - 60 милиона тона. 

"Ове године је планирано да се извезе око 55 милиона тона, али се та цифра може кориговати навише. Русија ће и даље бити поуздан партнер пријатељским земљама у снабдевању не само житом, већ храном уопште", закључио је министар. 

Руски председник Владимир Путин рекао је раније да ће Москва наставити енергично да ради на организовању снабдевања Африке житом, храном и ђубривима, након прекида Споразума о житу.

"Русија је способна да замени украјинско жито и на комерцијалној основи, али и бесплатно", поручио је руски лидер и додао да Русија, упркос санкцијама, повећава испоруку пољопривредних производа афричким земљама и да је у првих шест месеци ове године послато скоро 10 милиона тона жита.

Руски дипломата и шеф Секретаријата Форума за партнерство Русије и Африке Олег Озеров рекао је да је Русија на самиту у Санкт Петербургу понудила афричким земљама решење за проблеме са храном након раскида Споразума о житу.

Дипломата је подсетио да је Русија већ пружила помоћ афричким земљама слањем неколико пошиљки ђубрива, у Малаву и Кенију.

image