Русија

Пригожин у Санкт Петербургу отвара центар за развој одбрамбених војних технологија

"Вагнер центар" постаће место окупљања специјалиста и иновативних идеја које ће имати практичну примену у одбрани Руске Федерације
Пригожин у Санкт Петербургу отвара центар за развој одбрамбених војних технологијаNone © Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

У јеку кампање коју западна јавност води против "вагнероваца" и њиховог оснивача, приватна војна компанија Јевгенија Пригожина, руског бизнисмена и, како наводе на Западу, пријатеља председника Русије Владимира Путина, отворила је данас "Вагнер центар" у Санкт Петербургу, преносе руски медији.

Како је раније навео Пригожин, центар ће обезбедити "удобно окружење за стварање нових идеја", и у њему ће се окупљати специјалисти из различитих сфера, док ће главни циљ бити побољшање одбране Русије, "укључујући и информациону" одбрану.

Они који желе да учествују, могу да се самостално пријаве преко званичног сајта (https://wagnercentr.ru/).

Комплекс ће "отворити своја врата и пружити бесплатан смештај свим проналазачима, пројектантима, IT стручњацима, ... који могу да помогну развоју војне индустрије Руске Федерације", а најперспективније и најефикасније идеје добиће подршку за даљи рад на њима, наводи се на сајту "Вагнер центра".

Онима који буду били одабрани, Пригожин још обећава целодневни приступ просторијама новог центра у Невском региону Санкт Петербурга на око 7 километара од центра града.

Прошлог петка тамо је одржан први догађај отвореног типа на којем се говорило о информационој безбедности Русије и перспективама развоја медијских технологија услед актуелног конфликта у Украјини.

Пригожин, власник групе "Конкорд", од 2016. године налази се под санцијама САД због наводне умешаности у америчке председничке изборе, а од 2020. и под санкцијама Европске уније.

У априлу ове године Брисел је још једном санкционисао руског бизнисмена, али овај пут због повезаности са специјалном војном операцијом Русије и "блиским везама" са председником Путином и Министарством одбране Русије. Руски лидер је, са друге стране, 2018. године демантовао ове тврдње.

На све ово, амерички Стејт департмент у јулу је одредио и награду од десет милиона долара за онога ко успе да представи доказе Пригожинове умешаности у америчке изборе.

Руски бизнисмен такође је више пута негирао коментаре о својој вези са "вагнеровцима", због чега је и ушао у санкциони списак Вашингтона и Брисела.

Ипак, крајем септембра, Пригожин је први пут јавно признао да стоји иза оснивања групе "Вагнер" и прецизирао да је она основана 2014. године, "када је почео геноцид над руским становништвом Донбаса", а Русија ухватила последњи воз да "блокира долазак украјинске војске на Крим". Тада је заједно са многим другим руским бизнисменима, како наводи Пригожин, покушао да "регрутује групу која ће путовати и заштитити Русе".

И док Запад уводи санкције, портпарол Кремља Дмитриј Песков у октобру је високо оценио допринос руског милионера и том приликом га назвао великим патриотом, који веома брине о својој земљи.

Све санкције до сада као да нису биле довољне, па се познати руски бизнисмен пре два дана сусрео са још једном оптужницом, коју је поднела британска адвокатска фирма "Меккју џури енд партнерс". Разлог је умешаност приватне војне фирме "Вагнер" у дешавања у Украјини. Компанија ће заступати украјинску страну, а, како се наводи на њеном сајту, већ је укључена у неколико случајева који су повезани са конфликтом у Украјини.

image