Русија

Наришкин: Помахнитали у русофобији, борећи се против РТ и Спутњика, Запад заборавио на границе

Многи локални новинари који раде са руским медијима означени су као "медији повезани са руском владом", истакао је директор руске Спољне обавештајне службе
Наришкин: Помахнитали у русофобији, борећи се против РТ и Спутњика, Запад заборавио на границеGetty © Photo by Misha Friedman/Getty Images

Запад је, трудећи се да заустави ширење ставова који му не годе, а које износе руске новинске агенције РТ и "Спутњик", као и мали медијски ресурси, дошао до тога да забрањује декодере и сателитске антене, рекао је директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин на 11. Московској конференцији о међународној безбедности.

"Американци и Европљани на свом терену најозбиљније сузбијају ширење било каквих алтернативних гледишта које доводе у питање владајући наратив. Искључују и санкционишу не само новинске агенције РТ и Спутњик које имају велику публику, већ и мале медијске ресурсе који се противе лажљивим западним званичницима", рекао је Наришкин.

Један број земаља, које су "најпомахниталије у својој русофобији", већ је увео одговорност за гледање садржаја који је дефинисан као нелегалан, указао је.

"У контексту Специјалне војне операције (СВО), против Москве је примењено на хиљаде рестриктивних мера, међу њима је и блокирање ресурса ТВ канала РТ и агенције Спутњик. Многи локални новинари који раде са руским медијима означени су као 'медији повезани са руском владом'", истакао је Наришкин.

Притом, Вашингтон и његове сателите отворено нервира борба независних држава са антидржавном пропагандом, која је, по правилу, плаћена новцем из САД или из европских фондова, указао је.

Жеља САД за доминацијом

Још 1948. године Сједињене Америчке Државе развиле су стратегију о томе како да успешно успоставе доминацију у свету путем различитих конфликата, о чему је пре више деценија говорио и шеф америчке мисије у Кини Дејвид Бар, подсетио је директор Спољне обавештајне службе Русије.

Наришкин је истакао да се нешто слично данас дешава у Украјини, посебно ако се има у виду да је те 1948. године поменути Бар изјавио да тадашњем СССР-у никако не треба допустити да се прошири на исток, то треба спречити "путем крви Азијата како се не би проливала крв америчке нације".

У односу на тај период, како је даље навео, свет се изменио, он је данас доста комплекснији, није више једнополаран или биполаран, личи на, како је сликовито објаснио, башту са сто цветова. 

Говорећи о мултиполарном свету који се данас развија, Наришкин је приметио да се он најактивније формира на простору Евроазије. 

Шангајска организација за сарадњу (ШОС), Евроазијски економски савез, ОДКБ, и Заједница независних држава – сви ови савези су у супротности са западним блоковима, јер се базирају на поштовању међународног права и принципу узајамног поштовања, појаснио је. Међутим, нешто слично се, како је рекао, дешава на западној полулопти, где се формирају поједине организације, које не укључују ни САД ни Канаду. 

С друге стране, Наришкин истиче да велики потенцијал има и БРИКС, који у знатној мери може допринети развоју демократског поретка у свету.

"Није случајно што на енглеском назив ове организације значи 'цигла', јер ће ова организација наставити да се развија. Нико на свету неће моћи да поруши ту 'грађевину' мултиполарности, која ће чувати идентитет и традицију земаља које улазе у блок, тако да их ни једна 'звер' не може уништити", рекао је.

О несталој деци на граници са Мексиком

Око 85.000 деце нестало је на граници између САД и Мексика, рекао је данас Наришкин, коментаришући одлуку Међународног суда у Хагу, који је раније издао налог за хапшење руског председника Владимира Путина. 

Вашингтон je, иако не признаје одлуке суда, изразио подршку тој иницијативи.

Деца из зоне у којој се воде борбе су била пребачена како би им се спасио живот, објаснио је Наришкин и још једном појаснио да ни Русија, као ни њен председник, нису повезани са нестанком деце.

Америчка јавност, уместо на Русију, треба да обрати пажњу на ситуацију на својој граници са Мексиком, на којој је нестало више десетина хиљада деце, указао је.

У САД се непрестано појављују нови докази како је неки амерички службеник искористио свој положај у сопствену корист како би се обогатио, а сличне ситуације не само да су биле примећене и у оквиру породице америчког председника Џозефа Бајдена, већ су оне постале и тема о којој се широко полемише, истако је.  

Нешто слично је учињено и против Москве, када је Запад одлучио да уведе противправне санкције против Русије. Шеф Спољне обавештајне службе Русије је објаснио да санкције заправо значе присвајање имовине која не припада ономе који је присваја. 

Он се осврнуо и на тему мултиполарности и борбе све већег броја земаља данас за своју независност и очување сопственог идентитета. Иако се Запад позиционира као поборник верских слобода, Запад у борби за нови светски поредак пропагира трансродну оријентацију и бори се против традиционалних религија, јер оне представљају извор снаге за народе који се данас боре за очување свог суверенитета

Нешто слично, према његовим речима, данас се дешава у Украјини, у којој се врше напади на канонску Украјинску православну цркву и оне који јој припадају. 

Наришкин је истакао да је човек створен по Божјем облику, али на Западу, у којем се пропагирају трансродне особе и друге вредности, ради се све супротно од онога како је човек иницијално замишљен. Коментаришући недавну изјаву шефа европске дипломатије Жозепа Бореља о томе да је ЕУ данас врт са цвећем, док је око њега џунгла, Наришкин је овом европском дипломати поручио да је "дуговно и телесно здравом човеку заправо непријатно да посети Европу", јер су се тамо размножиле другачије вредности. 

image