Русија

Поздрав из свемира: Руски космонаути честитали Дан државне заставе (ВИДЕО)

Где год да се налазимо, чак и у свемиру, слика заставе подсећа на отаџбину која нам је поверила да радимо ван граница планете Земље, рекао је један од космонаута

Космонаути руске космичке корпорације "Роскосмос" Сергеј Прокопјев, Дмитриј Петелин и Андреј Федјајев честитали су својим сународницима Дан државне заставе Русије са Међународне свемирске станице (МСС).

"Желимо вам свима благостање и просперитет, здравље и јединство. А наш заједнички стваралачки рад на јачању Русије биће најбоља потврда љубави према отаџбини", рекао је Андреј Феђајев, стручњак за мисију посаде на МСС. 

Космонаут Дмитриј Петелин је приметио да застава, као и други државни симболи, "представља независност и вековну историју Русије".

"Где год да се налазимо, чак и у свемиру, слика заставе подсећа на отаџбину која нам је поверила да радимо ван граница планете Земље", додао је он.

Дан државне заставе у Русији се обележава сваке године 22. августа. Празник је установљен 1994. године указом бившег председника Русије Бориса Јељцина.

Тробојна застава је први пут званично подигнута изнад Беле куће у Москви 22. августа 1991. године, заменивши црвену заставу са српом и чекићем. Истог дана, на хитној седници Врховног совјета РСФСР, усвојена је резолуција да се бело-плаво-црвена тробојка сматра националном заставом Русије.

image