Русија

Путин: Руска застава је симбол јединства, са руском тробојком у рукама вратили смо суверенитет земље

"Сигуран сам да ће нас државна застава увек инспирисати да идемо само напред, до победе, да одржимо славу Русије", истакао је руски председник
Путин: Руска застава је симбол јединства, са руском тробојком у рукама вратили смо суверенитет земљеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Русија је хиљадугодишња земља и цивилизација, њена државна застава је симбол јединства, поручио је руски председник Владимир Путин честитајући држављанима земље Дан државне заставе, наводи се на сајту Кремља.

"Сигуран сам да ће нас државна застава увек инспирисати да идемо само напред, до победе, да одржимо славу Русије", казао је истичући да држављани Русије имају посебан однос према бело-плаво-црвеној застави - званичној застави земље коју је у одобрио руски цар Петар Велики.

"Руска тробојка је поново подигнута над нашом земљом 22. августа 1991. године. Са овом заставом смо превазишли многе тешкоће и искушења, али смо, у суштини, вратили суверенитет наше земље", нагласио је Путин.

Руска држава има хиљадугодишњу историју, рекао је Путин говорећи о заставама које су биле симболи њене државности.

Руски одреди су над својим пуковима подизали знамења са ликом Нерукотовореног Спаситеља, а у 19. веку на званичним зградама вијорила се црно-жуто-бела застава Руске империје, подсетио је Путин.

"Више од седамдесет година 20. века наша земља је живела под црвеном заставом и управо са овим барјаком извојевала је победу у Великом отаџбинском рату", нагласио је.

Све историјске заставе и симболи Русије заслужују поштовање грађана, свих друштвених снага и државних службеника, јер одражавају континуитет развоја руске нације и државности, закључио је.

image