Русија

Нови руски транспортни коридор: Роба возом преко Ирана брже стиже до Саудијске Арабије

Ова рута ће смањити време испоруке робе за неколико дана и омогућити извоз руске робе у Саудијску Арабију уз смањење царинских тарифа
Нови руски транспортни коридор: Роба возом преко Ирана брже стиже до Саудијске Арабијеwww.globallookpress.com © CHROMORANGE / Bilderbox

Руски теретни воз први пут је прошао новим копненим транспортним коридором преко Ирана за Саудијску Арабију. Како преноси иранска агенција ИРНА, воз је ушао у Иран преко граничног прелаза Инчех-Борун са Туркменистаном и упутио се ка лучком граду Бандар Абас на југу земље, где ће роба бити транспортована преко мора у Саудијску Арабију.

Агенција је цитирала генералног директора за царинске послове у иранској провинцији Голестан Шахријара Шахријарија који је рекао да руски воз има 36 контејнера и да пролази кроз Иран у склопу Међународног транспортног коридора север-југ (ИНСТЦ).

Ова рута ће смањити време испоруке робе за неколико дана и омогућити извоз руске робе у Саудијску Арабију уз смањење царинских тарифа, тврди ИРНА.

Иран и Русија су у мају потписали споразум о изградњи железничке руте Рашт-Астара која се сматра важном кариком ИНСТЦ-а, коридора од 7.200 километара који ће повезивати Индију, Иран, Русију, Азербејџан и друге земље железницом, друмом и преко мора, наводи индијски портал Индиа Нарративе (ИН).

"Железничка пруга од 162 километра дуж обале Каспијског мора ће помоћи у повезивању руских лука на Балтичком мору са иранским лукама у Индијском океану и Персијском заливу", изјавио је том приликом руски председник Владимир Путин на церемонији потписивања.

Ако се створи одговарајућа инфраструктура дуж коридора и обезбеде адекватни услови, ИНТСЦ може да у дугорочној перспективи надмаши традиционалне транспортне руте као што је Суецки канал, наводи ИН у својој анализи.

image