Русија

Песков: Ми смо и даље за преговоре, али Украјина то не жели

Портпарол Кремља није желео да коментарише тврдње о тајним преговорима Москве и Вашингтона
Песков: Ми смо и даље за преговоре, али Украјина то не желиwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио је данас да Украјина не жели преговоре, будући да је фактички онемогућила тај процес недавном одлуком председника Владимира Зеленског према којој Кијев неће бити заинтересован за преговоре све док је на власти актуелни руски председник Владимир Путин. 

"Више пута смо говорили да руска страна остаје отворена и да је спремна да преговорима оствари своје циљеве. Али, такође смо свима више пута скренули пажњу да у овом тренутку не видимо такву могућност, пошто је Кијев ратификовао – односно претворио у закон – обустављање било каквих преговора са руском страном", рекао је Песков.

И док се из Кијева спорадично могу чути тврдње да би били спремни да наставе преговоре, али да је за све крива Москва, министар спољних послова Украјине је рекао средином септембра да су преговори последња ствар за коју је кијевски режим заинтересован. Кулеба је истакао да Кијев не треба да "жури да позитивно одговори" на позив Кремља да се укључи у преговоре, уколико га уопште и добије, јер, према његовим речима, Русија би то урадила у тренутку своје слабости, а тада Кијев неће бити заинтересован за преговоре.

Током данашње конференције за медије Песков је навео и да Москва није сигурна да ли заиста, како тврди "Вашингтон пост", САД притиска Кијев да започне поновне преговоре са Кремљом.

"Не знамо да ли је то истина или не, јер, понављам, има и истинитих извештаја, али пре свега извештаја који су апсолутне спекулације или чисте лажи. Стога не можемо да коментаришемо а да нисмо сигурни да је то тако", објаснио је портпарол Кремља.

Коментаришући тврдње западних медија о наводним преговорима саветника америчког председника за националну безбедност Џејка Саливана и помоћника руског председника Јурија Ушакова, Песков је рекао да Кремљ овде нема шта да каже, јер англосаксонски медији објављују много нетачних информација.

"Дакле, овде треба да контактирате или новине или Белу кућу", рекао је он.

Портпарол Кремља додао је и да би до краја недеље требало да се сазна да ли ће руски председник Владимир Путин учествовати на предстојећем самиту Г20, који ће се одржати на Балију 15. и 16. новембра.

image