Свет

Експерт: БРИКС валута могла би да буде стабилна алтернатива долару

БРИКС валута подржана златом уливаће већу сигурност од долара, оцењује економски експерт
Експерт: БРИКС валута могла би да буде стабилна алтернатива долару© РТ Балкан

Глобални финансијски систем заснован на долару почива на живом песку, оцењује експерт за економију и тржишта Крис Харт, извршни директор Импакт групе. Користимо долар јер алтернативе за сада немамо, али би БРИКС валута подржана златом могла да буде та алтернатива будући да евро није испунио своје потенцијале.

Осврнувши се на Нову развојну банку (НРБ), чија је шефица Дилма Русеф најавила проширење, Харт каже да банка БРИКС-а може да постане алтернатива Међународном монетарном фонду и Светској банци јер има подршку много моћних економија, моћнијих од Г7.

БРИКС банка постаје моћна институција са златом као основом и локалним валутама којима се тргује и тако смањују трошкови трговине и повећава капацитет економија јер се уклањају ризици као што су, на пример, каматне стопе у САД, чија економија већ деценијама није стабилна, рекао је он РТ-у.

Трговина међу чланицама БРИКС-а порасла је у протеклих пет година на 422 милијарде долара, а БРИКС банка је била канал за такве трансакције. Са уласком нових чланова, и у групу и у банку, "тежина" НРБ ће бити још већа јер ће кроз овог зајмодавца бити организована трговина локалним валутама - не доларима, унутар групе.

Као што је руски председник Владимир Путин раније рекао учесницима самита, процес дедоларизације се убрзава.

image