Русија

Шојгу: Ништа од украјинске контраофанзиве, изгубили су више од 66.000 људи и 7.600 комада технике

Руска војска је у претходних месец дана погодила 34 командна места ОСУ, оборила више од 1.000 украјинских дронова, 159 ракета ХИМАРС и 13 крстарећих ракета, додао је министар
Шојгу: Ништа од украјинске контраофанзиве, изгубили су више од 66.000 људи и 7.600 комада технике© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Кијев трпи колосалне губитке у покушају офанзиве у којој је од почетка, тј. у претходна три месеца изгубио више од 66.000 људи и 7.600 комада војне технике, рекао је руски министар Сергеј Шојгу на састанку са руководством Оружаних снага Руске Федерације.

Руска војска наставља да уништава војну инфраструктуру Украјине. Само у претходних месец дана су погођена 34 командна места Оружаних снага Украјине (ОСУ), оборено је више од 1.000 украјинских дронова, 159 ракета ХИМАРС и 13 крстарећих ракета, додао је министар.

Украјинско руководство очајнички покушава да Западу демонстрира бар неки успех у офанзивним операцијама, како би и даље добијало војну и економску помоћ, казао је министар и додао да то само још продужава сукоб.

Из тих разлога покушава да сакрије неуспелу офанзиву, а да нападе на цивилне циљеве представи као војне победе, објаснио је Шојгу.

Циљеви које је кијевски режим поставио и којима тежи, без обзира на колосалне губитке, нису остварени ни на једном од праваца на фронту, истакао је.

Најнапетија ситуација се развила у запорошком правцу, где је непријатељ из резерви у борбе укључио бригаде које су обучавали НАТО инструктори, нагласио је Шојгу.

Међутим, руске трупе су "одлучно делујући" на Купјанском и Кременском правцу, ослободиле насеље Новоселовское, значајно побољшавши своју позицију на тој линији фронта, додао је.

image