Русија

"Хјуман рајтс воч": Цивили у Изјуму гинули од украјинске касетне муниције

Једна од званичница организације за људска права рекла је за РИА Новости да су прикупили доказе да су украјинске снаге 2022. испаљивале ракете са овом врстом муниције на подручје док су у њему биле руске снаге
"Хјуман рајтс воч": Цивили у Изјуму гинули од украјинске касетне муницијеwww.globallookpress.com © © Cover Images

Цивили су погинули у Изјуму у области Харкова 2022. године од последица употребе ракета са касетном муницијом које су испалиле Оружане снаге Украјине, рекла је за РИА Новости Мери Верем, директорка одељења за наоружање организације за људска права "Хјуман рајтс воч" (ХРВ).

Она је изјавила да су то открили након што су Руси изашли из града, а њихови истражитељи ушли у место како би испитали, како је навела, да ли је било почињених ратних и других злочина.

"Они су свуда нашли остатке касетне муниције коју су користиле украјинске снаге", рекла је Верем.

Додала је да је ХРВ има сведочанства о цивилима који су погинули или су рањени овом муницијом.  

Верем је подсетила да је крајем јануара ова организација за људска права објавила извештај о ситуацији у Изјуму, као и да су прикупили доказе да су украјинске снаге испаљивале ракете са овом врстом муниције на подручје док су у њему биле руске снаге.

У јануарском извештају ХРВ је потврдио да су украјинске снаге користиле противпешадијске мине "лепесток" у Изјуму и убиле једанаест цивила. Организација је скренула пажњу да су руске снаге делиле летке у којима упозоравају на опасност и да им је то рекло око стотину становника овог града. Према изјавама лекара, око 50 људи, укључујући и петоро деце, затражило је лекарску помоћ. 

Представници ДНР-а више пута су забележили да су украјинске снаге у градовима употребљавали касетну муницију којом су биле опремљене мине "лепесток".

Стална мисија Русије при Уједињеним нацијама упозорила је у циркуларном писму Савету безбедности да украјинске снаге користе противпешадсијке мине велике разорне моћи "петал" које се активирају када особа нагази на њих. Руска мисија упозорила је да се ово оружје користи против цивилног становништва у Донбасу.

Украјина је 2005. потписала Конвенцију из Отаве којом се забрањује употреба, складиштење и производња противпешадијских мина, па тако крши међународне споразуме на које се обавезала.

Оружане снаге Украјине недавно су употребљавале касетну муницију коју су добиле од САД за нападе. Забележено је да је већ неколико цивила страдало баш од ове муниције која је злогласна по томе што приликом испаљивања распршује мање бомбе на ширем подручју, а од оних неексплодираних цивили могу страдати и дуго након завршетка борбених дејстава.

image
VV inauguration
banner