Русија

Русија и Турска постигле начелни споразум о испоруци милион тона жита

Морамо да узмемо у обзир низ питања. Ту је логистика, финансије, трасе за испоруку, дестинације на које треба испоручити жито и количине, рекао је рекао је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко
Русија и Турска постигле начелни споразум о испоруци милион тона житаGetty © Alexey Furman

Русија и Турска постигле су начелни споразум о испоруци милион тона жита, а рад на техничким детаљима ће почети у блиској будућности, рекао је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко.

"Сви начелни споразуми су постигнути. Ми очекујемо да ћемо у скоријој будућности успоставити контакте са свим странама како би договорили техничке аспекте саме испоруке", рекао је он новинарима, преносе "РИА Новости".

"Морамо да узмемо у обзир низ питања. Ту је логистика, финансије, трасе за испоруку, дестинације на које треба испоручити жито и количине", рекао је он.

Током недавног састанка председника Русије Владимира Путина и његовог колеге из Турске Реџепа Тајипа Ердогана било је речи и о испоруци руских житарица у земље у развоју.

Путин је рекао да ће Русија, и поред свих препрека, наставити да извози житарице и ђубриво како би се стабилизовала ситуација на светским тржиштима хране. Он је додао и да ће Русија испоручити бесплатно жито за шест земаља у Африци.

Ердоган је нагласио да је Турска спремна да помогне Русији да извезе жито у земље којима је оно потребно и да се нада да ће те земље заједно радити на испоруци прехрамбених производа у афричке земље.

image