Русија

Захарова: Да је ЕУ стало до добробити других земаља, не би бомбардовала Југославију

Портпаролка МСП Русије упозорава да су све акције Запада фокусиране на могућности зараде од рата који је покренут против Русије
Захарова: Да је ЕУ стало до добробити других земаља, не би бомбардовала Југославијуwww.globallookpress.com © Баранов Владимир

Да су земље Европске уније заиста заинтересоване да у Африци не буде гладних, онда би о томе европски званичници мислили и раније, рецимо онда када су учествовали у нападима на Сирију, Либију или Југославију, прокоментарисала је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је тако одговорила на изјаву председника Европског савета Шарла Мишела, који је недавно изјаво да данас више од 250 милиона људи гладује, за шта је одговоран Кремљ, који свет лишава основних намирница нападајући украјинске луке у Црном мору.

Захарова је даље подсетила и на све обојене револуције које је изазвао Запад и смене режима у разним земљама света, када Европска унија исто није мислила о томе да ће тим акцијама "изазвати страдања, укључујући погибију и принудно скитање по свету милиона људи".

И за све то они "ни једном никоме нису ништа компензовали. Нису се чак ни извинили", истакла је она.

Портпаролка је такође скренула пажњу и на актуелну ситуацију, која се тиче Споразума о житу. Она је подвукла да ЕУ ни једном није затражила од Белгије, Холандије, Латвије и Естоније да одблокирају руско ђубриво, које су ове државе незаконито присвојиле и које сада држе на својој територији. "А ово ђубриво је животно важно за производњу намирница" у великом броју земаља света, објаснила је она.

Захарова је уједно подсетила и да су незаконите санкције Запада против Москве изазвале велику штету у свету, као и да Русија данас заправо ради на решењу проблема глади у свету, док у исто време Европска унија извлачи за себе корист и правећи залихе. 

"Све мисли Запада усмерене су само на то како да заради од рата који је покренут против Русије и како да настави сопствено величање", закључила је портпаролка МСП-а Русије. 

image