Свет

"Њузвик": Санкције ЕУ против Русије уништавају Европу

У протеклих 18 месеци пало је више од трећине влада у Унији, што је тренд који ће расти када европски бирачи схвате да су њихове економске жртве зарад рата у Украјини биле узалудне
"Њузвик": Санкције ЕУ против Русије уништавају Европуwww.globallookpress.com © Guillermo Gutierrez Carrascal

Санкције које су земље ЕУ увеле Русији уништавају политичке поретке у Европи, тврде бивши шеф америчке мисије у Саудијској Арабији Дејвид Рандел и некадашњи саветник Централне команде САД Мајкл Гфелер, који је 15 година служио у источној Европи и Совјетском Савезу.

У ауторском чланку за "Њузвик" ови експерти истичу да се Европа, уводећи ембарго Русији, лишила приступачне хране и јефтиних енергената, што је довело до пораста цена на Старом континенту, као и застоја привредног раста.

"Између фебруара и маја 2022. цена ОПЕК-ове нафте порасла је са 75 на 125 долара по барелу. У истом периоду цена пшенице у Немачкој скочила је са 350 на 530 долара по тони. Прошле године су трошкови грејања просечне немачке породичне куће порасли са 1.500 на 5.250 долара. Зато је тамошња влада из фонда ЕУ обезбедила пакет од 200 милијарди долара, који је немачке пореске обвезнике на крају коштао више него сва војна опрема коју су Сједињене Државе послале Украјини", подсећају Гфелер и Рандел.

Додају и да је годишња стопа инфлације 2022. у еврозони скочила на више од десет одсто, док раст БДП-а наставља да пада. Стопа незапослености на Старом континенту је скоро двоструко већа од оне у САД. Економске потешкоће су појачане и огромним таласом украјинских избеглица (осам милиона по подацима УН) који је оптеретио јавне службе и буџете влада ЕУ, али и подбунио локално становништво због повлашћеног третмана.

Дакле, експерти истичу да су економски проблеми, до којих су довеле санкције уведене Руској Федерацији, имали значајне политичке последице – у протеклих 18 месеци пало је више од трећине влада у Унији (нпр. Италија, Шведска, Финска, Холандија, Шпанија, Молдавија, Румунија, Бугарска, Велика Британија), док је власт у три највеће економије континента све климавија – у Француској, Немачкој и великој Британији.

"Све земље се суочавају са економским потешкоћама због санкција које су уведене Русији. Победа Украјине у сукобу с Руском Федерацијом врло је сумњива, као и то да се мир може постићи без значајних уступака с кијевске стране. Када европски бирачи схвате да су њихове економске жртве биле узалудне, пашће још влада", истичу амерички експерти.

Текст закључују тезом да ће најозбиљнија последица рата НАТО-а с Русијом бити успон конзервативних, националистичко-популистичких влада широм континента, што се већ дешава с Алтернативом за Немачку и француском странком Национално окупљање.

image