Русија

Володин поручио ЕУ: Могли сте да сарађујете са Русијом, а одабрали сте санкције

Земље ЕУ одабрале су незаконите санкције, које су као бумеранг погодиле њихову економију, поручио је председник Државне думе
Володин поручио ЕУ: Могли сте да сарађујете са Русијом, а одабрали сте санкције© TANJUG/The State Duma, the Lower House of the Russian Parliament via AP

Европска унија имала је прилику да сарађује са Русијом на обострано корисној основи, али је изабрала да уведе незаконите санкције, изјавио је председник Државне думе Вјачеслав Володин.

"Земље ЕУ имале су све могућности за узајамно корисну сарадњу, али су ипак одабрали незаконите санкције Русији, које су као бумеранг погодиле њихову економију", написао је Володин на Телеграму.

Володин је навео да су, након што је Русија увела повећане заштитне царине на увоз вина из непријатељских земаља, Француска и ЕУ биле принуђене да из буџета издвоје 200 милиона евра за уништавање вина и сечу винограда.

"У Русији је потпуно супротна ситуација: све је то позитивно утицало на руско виноградарство и винарство. Берба грожђа и производња вина показују пораст од 18 одсто. Удео руских производа у продавницама, ресторанима и кафићима данас чини више од половине асортимана - 58,3 одсто", прецизирао је.

Он је нагласио да су такве цифре два и по пута више у односу на оне пре ступања на снагу закона о грожђу и винарству, који је доњи дом парламента усвојио 2020. године.

Володин је истакао да су за Русију санкције постале прилика за развој, као и повећање броја испорука на тржишту. 

"Важно је да се настави са развојем сектора руске привреде, јер ће то повећати животни стандард Руса и њихово благостање", закључио је председник Државне думе.

Раније је руски председник Владимир Путин изјавио да ће санкције западних земаља Русији, уведене 2022. године, остати на снази још дуго, па би земља требало да се фокусира на суверени развој. 

image