Русија

Руски новинари: Уместо да се извини због дискриминације, Француска баца нове увреде

Одлуку француског председника да забрани новинарки да присуствује конференцији само зато што је Рускиња Марија Захарова је назвала "дивљом манифестацијом нацизма", а МСП Француске није желело да коментарише спорни догађај наводећи да је Захарова "надалеко чувена по претеривању"
Руски новинари: Уместо да се извини због дискриминације, Француска баца нове увредеGetty © Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images

Министарство спољних послова Француске не жели да призна чињеницу да је руска новинарка дискриминисана на основу националности и не налази за сходно да се извини, што указује на њихову непрофесионалност, саопштио је Савез руских новинара.

Притом, МСП Француске је оптужило портпаролку руског МСП Марију Захарову да "претерује" и одбило да коментарише њену изјаву о избацивању руске новинарке са конференције француског председника Емануела Макрона на маргинама самита Г20 у Индији.

"Немамо коментар у вези са изјавама Марије Захарове која је надалеко чувена по претеривању", одговорили су у француском министарству.

Одлуку Макрона да забрани новинарки да присуствује конференцији само зато што је Рускиња Захарова је раније назвала "дивљом манифестацијом нацизма".

"За то једноставно нема оправдања, нема разлога. Са оваквим понашањем се суочавају представници руског цивилног друштва, културе, разних научних области. Не издају им визе, отказују им планиране догађаје, бране им да присуствују одређеним конференцијама, такмичењима. Ово није ништа друго него расизам", истакла је она.

На маргинама самита, пре Макронове конференције руској новинарки Јекатерини Надољској није било дозвољено да присуствује обраћању француског председника, појашњава Савез новинара Русије (СЖР).

С друге стране, у Русији је акредитовано чак 11 француских новинара којима је дозвољено да присуствују свим званичним догађајима.

Као одговор, руско министарство спољних послова затражило је извињење од Француске за "манифестацију расне дискриминације и агресивног национализма", али остало је без извињења и са још једном увредом.

"СЖР изражава крајње незадовољство ставом француског МСП, које није сматрало потребним да призна очигледне чињенице дискриминације новинара на основу националности и није сматрало да је неопходно да, у најмању руку, понуди званично извињење руској страни", наводи се на сајту удружења.

Овакав приступ решавању ситуације је непрофесионалан, јер Француска не жели да преузме одговорност за своје поступке, истиче СЖР и додаје да ово није први случај у коме француске власти ометају нормалан рад руских новинара.

"Очигледно се плаше туђих питања", истакао је челник СЖР Владимир Соловјов у коментару за РТ.

image