Русија

Антонов позвао Вашингтон да изда визе руској делегацији која председава СБ УН: Кршите своје обавезе

Америка ће прекршити обавезе које као домаћин седишта УН има, ако не изда визе руским дипломатама, рекао је руски амбасадор у САД
Антонов позвао Вашингтон да изда визе руској делегацији која председава СБ УН: Кршите своје обавезе© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Москва позива Вашингтон да што пре изда визе члановима руске делегације који крајем априла председавају Саветом безбедности УН (СБ), новинарима и да одобри долазак дипломатског авиона, рекао је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

"Још крајем марта је амбасади САД у Москви послат захтев за издавање виза за руску делегацију и новинаре. Али до сада није издата ниједна дозвола", објаснио је Антонов.

Према његовим речима, било је договорено да представници домаћих медија дођу у америчко дипломатско представништво у Москви 31. марта како би се њихови захтеви за визу размотрили, међутим, како је навео, пријем је отказан за мање од 24 сата пре договореног термина без икаквог објашњења.

"Још увек немамо њихову одлуку, а до догађаја је остало само неколико дана", казао је.

У случају да Америка не изда визе руској делегацији коју предводи министар спољних послова Сергеј Лавров, то би било кршење обавеза које САД, као домаћин седишта УН имају, што отежава нормално и пуноправно функционисање ове светске организације, закључио је амбасадор.

Притом, додао је, ствара се напета ситуација око министровог авиона, власти САД још увек нису одобриле слетање летелице.

Портпарол генералног секретара УН Стефан Дужарик је раније на брифингу рекао да светска организација очекује да САД испуне своје обавезе и издају визе руској делегацији чија се посета седишту УН очекује крајем априла.

Током априла Русија председава Саветом безбедности УН и најављено је да ће руски шеф дипломатиије посетити седиште УН и учествовати на састанцима Савета безбедности 24. и 25. априла.

Нове америчке санкције

Грчевити покушаји Вашингтона да "казни" Русију само потврђују немоћ локалних власти да је натерају да одустане од заштите виталних националних интереса, казао је Антонов, одговарајући на питање новинара о новим санкцијама против руских званичника, грађана, јавних организација и компанија.

Један од таквих примера су, истакао је он, напори САД да спрече активно јачање традиционалних духовних и моралних вредности у Руској Федерацији.

"Шта им значи да уведу санкције на дечију омладинску организацију?! Тако САД отворено демонстрирају намеру да се искорени љубав руске деце према отаџбини, њихова жеља да формирају сопствени поглед на свет, који се разликује од 'стандарда' наметнутих споља", објаснио је.

А санкционисањем државне корпорације "Росатом" поново су нарушили принципе по којима функционише енергетско тржиште и запоставили правила фер конкуренције на међународном тржишту, додао је Антонов.

Истакао је да европски савезници САД полако губе ентузијазам због санкција које Вашингтон уводи, а које су осмишљене да што више закомпликују интеракцију "трећих" земаља са руским партнерима.

"Није тајна да се економски просперитет европских земаља у великој мери заснивао на непрекидним испорукама јефтиних и квалитетних енергената из Руске Федерације", закључио је руски амбасадор.

Како год било, додао је, непријатељски кораци америчке администрације не могу да утичу на приступе и ставове Русије, већ ће само нанети нову штету пословној репутацији САД у очима остатка света.

image