Русија

Путин о мировним преговорима: На крају ће сви играти казачок (ВИДЕО)

Ситуација коју намећу САД готово никоме не одговара, па чак ни савезницима Вашингтона према којима се односе као према подређенима, казао је руски председник
Путин о мировним преговорима: На крају ће сви играти казачок (ВИДЕО)© kremlin.ru

Сједињене Америчке Државе допуштају себи чак и оно што саме сматрају злочином, користе касетну муницију рукама украјинске војске у пуном капацитету, изјавио је данас руски председник Владимир Путин на састанку са председником Белорусије Александром Лукашенком у Сочију.

"Вашингтон верује да је то злочин, али даје себи за право да то ради. Управо то је главни проблем међународних односа. Због тога нам се огромна већина земаља придружује у борби за стварање мултиполарног света", појаснио је председник.

Ситуација коју намећу САД готово никоме не одговара, па чак ни савезницима Вашингтона према којима се односе као према подређенима, навео је Путин.

Већ 300.000 добровољаца пријавило се за учешће у Специјалној војној операцији (СВО) у Украјини, додао је Путин и истакао да су ти храбри људи спремни да жртвују животе за отаџбину, штитећи интересе Русије.

Америка је сама себи највећа претња

Русија не представља претњу никоме, за разлику од САД које саме кажу да претње долазе из Беле куће, казао је Путин.

"Највећу претњу, која постоји у свету, стварају данашње владајуће елите, које саме о томе говоре. Пре неколико година бивши министар одбране, господин Гејтс ако се не варам, казао је да највећа претња самој Америци долази са територије на којој се налази Капитол, по мом мишљењу, или Бела кућа", указао је лидер Русије.

Сједињене Америчке Државе су на речима јаке, позивају на мировне преговоре, а заправо покушавају све да реше силом, санкцијама, финансијским ограничењима, претњама или ратом, казао је Путин.

Русија никада није одбила преговоре

Тако је прокоментарисао изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена о мировним преговорима који је рекао да ће "Русија и Украјина отплесати свој танго".

"Американци сами не знају да плешу. Танго је права уметност, али Украјина не сме да заборави свој национални плес 'гопак', јер ће на крају сви играти 'барињу' или 'казачок', традиционалне игре словенских народа СССР. У супротном ће играти како јој други свирају", истиче Путин.

Русија никада није одбила преговоре, ако је друга страна спремна нека каже директно и направи корак ка томе, закључио је.

Русија је све надоместила

У Русији је економија стабилна и поуздана, рекао је председник Русије.

Према његовим речима, стање у економији Руске Федерације одражава се и на ситуацију у Белорусији, с обзиром на то да су обе чланице Савезне државе и да имају заједничке интересе и обавезе у одређеним сферама, о чему је на данашњем састанку било речи.

"Наши европски партнери кажу да су били принуђени да смање сарадњу са нама, због тога сада трпе губитке, изгубили су огромну корист", истиче Путин и тврди да је Русија све надоместила и да ће се у скоријем периоду отворити огромна предузећа на глобалном нивоу.

Путин је белоруског колегу информисао и о темама недавног састанка са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном и пренео му оно што је тада речено о ситуацији у региону и Украјини.

"Белорусија, Русија и Северна Кореја треба да размишљају о тројној сарадњи", предложио је Лукашенко.

Подсетимо, данашњи сусрет Путина и Лукашенка је један од редовних састанака руског и белоруског председника у којима разговарају о односима и интеракцији Москве и Минска "пре свега у економској сфери". 

image