Русија

Русија проверава пољску НВО: Могуће затварање због антируске пропаганде

Пољско друштво ради на "врбовању" грађана Русије у интересу Запада и издаје потврду уз помоћу које је могуће убрзано добити држављанство те земље, поручио је руски депутат
Русија проверава пољску НВО: Могуће затварање због антируске пропагандеNone © Tanjug/Komsomolskaya Pravda

Русија ће проверити активност организације Пољско друштво "Пољарос" у Јекатеринбургу са циљем њене даље ликвидације, саопштио је данас посланик руске Думе Андреј Лугов на Телеграму, који је и послао захтев за даљом истрагом.

"`Пољарос`је већ три деценије активна у источном делу Урала и од организације, која се бавила пољским културним наслеђем у дијаспори, претворила се у "пропагандистички антируски пројекат", у који су укључени не само Пољаци, већ и сви остали, који су на неки начин допринели очувању "пољског језика и културе или пољске мањине", казао је Лугов.

Истинским активностима ове организације сада ће се бавити јавно тужилаштво, ФСБ, Министарство унутрашњих послова, Министарство правде, Федерална пореска служба и друге релевантне структуре.

Један од главних "производа" организације је потврда "Пољарос" уз помоћ које је oмогућено олакшано добијање "Карте Пољака". У питању је документ којим се потврђује припадност пољској нацији, а који се може дати појединцима који не могу добити двојно држављанство. Носиоци ове карте могу много брже доћи до пољског држављанства – за само година дана, за разлику од оних који је немају и чекају три до десет година.

Ова могућност није ништа друго до "легализовани метод регрутовања у интересу ‘западног блока’". Још једно оруђе "меке моћи" у циљу пропаганде, рекао је Лугин.

Уништење Русије, њено распарчавање и колонизација су сан пољске елите.

"Пољска – као једна од земаља НАТО-а – доноси антируске одлуке и препушта се масовним русофобичним осећањима. Она је међу првима усвојила резолуцију о признању руског режима као терористичког и доприноси разбуктавању сукоба у Украјини", објаснио је руски депутат на Телеграму. 

Лугин је напоменуо да је ова земља постала уточиште опозиционарима и да се тамо одржао конгрес одбеглих држављана Русије, који себе називају "владом у егзилу". Они захтевају не само свргавање "кремљанског режима", већ и убиство руског председника.

"То се не може назвати другачије него тероризмом", објаснио је он.

image
VV inauguration
banner