Русија

Захарова о међуизборима: Русија не очекује промену русофобичне политике

Руска Федерација не гаји илузије о резултатима међуизбора у Сједињеним Америчким Државама, али не затвара врата дијалогу, поручила Захарова
Захарова о међуизборима: Русија не очекује промену русофобичне политикеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова коментарисала је међуизборе у Америци.

Захарова је рекла да Руска Федерација не гаји илузије о резултатима међуизбора у Сједињеним Америчким Државама

Захарова је на брифингу саопштила да Русија не очекује ништа од резултата међувремених избора у Америци нити било какву промену русофобичне политике америчких политичара.

"Нисмо имали и немамо никаква очекивања нити илузије о рокади на Капитолу између републиканаца и демократа. У контексту снажног русофобичног консензуса, нажалост, немогуће је рачунати на трачак здравог разума међу америчком елитом, без обзира на партијску припадност. Нема наде када је реч о односима са Русијом, нажалост", изјавила је она.

Захарова је нагласила да ће врата за дијалог увек бити отворена.

"И упркос томе, ми никада нисмо рекли да затварамо врата. Отворени смо за дијалог, дипломатија се не завршава. Отворени смо за нормалан рад када и ако Вашингтон схвати бесмисленост притиска на Москву, и бесмисленост даљег увлачења у сукоб у Украјини, у своју корист", закључила је она.

Порпаролка руског Министарства спољних послова изјавила је да је Америка "озбиљно подељена", а бирачи не верују резултатима избора и сматрају их намештеним.

"Гласање на изборима за Конгрес на средини мандата потврдило је оно што је већ дуже време било очигледно: Америка је подељена, озбиљно подељена", поручила је Захарова.

Како је навела, архаични амерички изборни систем не гарантује легитимитет изборног процеса, а гласачи немају поверења у изборне резултате и сматрају их намештеним, посебно имајући у виду искуство председничких избора у САД 2020. које је било повезано са бројним "скандалозним причама".

Захарова је објаснила да је тренутна борба за контролу над законодавством још једна манифестација дубоког грађанског сукоба и кршења свих демократских процедура уочи борбе за Белу кућу 2024. Године.

image