Русија

Путин: Бангладеш гради нуклеарну електрану по руском моделу, наши односи се развијају

Руски председник је истакао да ће нуклеарка "Рупур" бити у стању да Бангладешу обезбеди десет одсто струје
Путин: Бангладеш гради нуклеарну електрану по руском моделу, наши односи се развијајуwww.globallookpress.com © President Of Russia

Односи Русије и Бангладеша су у процесу развоја, а један од добрих примера за то је чињеница да се у Бангладешу гради нуклеарна електрана по руском моделу, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на церемонији испоруке нуклеарног горива тој држави. 

Изградња нуклеарке "Рупур", за коју је Русија издвојила гориво, како је проценио, иде по плану, а у цео процес је укључено више од 20.000 људи.

Путин је истакао да ће ова нуклеарка бити у стању да Бангладешу обезбеди десет одсто струје. 

"Росатом", Руска државна корпорација за нуклеарну енергију, гради два енергетска блока снаге 2.400 гигавата, а први од њих, како је рекао председник Русије, биће пуштен у рад следеће године. Други, како се очекује, биће спреман 2025. године.  

Изградња нуклеарке је почела 2013. године, а Путин је истакао да се градња врши под контролом Русије и премијерке Бангладеша Шејх Хасине. 

"Основа руско-бангладешких односа постављена је пре више од пола века када је почетком 70-их Совјетски Савез подржао народ Источног Бенгала у њиховој борби за независност. А затим у формирању нове државе Бангладеш", рекао је Путин, коментаришући сарадњу са Бангладешом.

Премијерка Бангладеша, с друге стране, потврдила је данас да ће нуклеарна енергија будуће нуклеарке бити коришћена искључиво у мирољубиве сврхе.

image