Русија

Страх и трепет руске авијације: Ловац Су-30СМ доминантан и у ваздуху и на земљи (ВИДЕО)

Вишенаменски ловац са два седишта генерације 4++, дизајниран је за постизање супериорности у ваздуху, способан за директно управљање формацијом пресретача, у свим временским условима, и дању и ноћу
Страх и трепет руске авијације: Ловац Су-30СМ доминантан и у ваздуху и на земљи (ВИДЕО)© Фото Максим Блинов/РИА Новости

Руски ловац Су-30СМ је супер-маневарски мултифункционални ловац генерације 4++. Развио га је Конструкторски биро Сухој и производи се у Иркутском ваздухопловном комбинату.

Ловац може да делује даноноћно, у свим временским условима. Способан је да обара непријатељске авионе и уништава копнене циљеве, укључујући инфраструктурне објекте покривене системима противваздушне одбране, као и да врши извиђање из ваздуха и да одреди циљеве другим авионима. 

Овај вишенаменски ловац има два седишта, самим тим његову посаду чине две особе. Су-30СМ има велики домет лета и могућност допуњавања горива у ваздуху. 

Висок степен маневарске способности ловца постиже се захваљујући предњем хоризонталном репу и моторима са контролисаним векторисањем потиска.

Су-30СМ је опремљен уграђеном радарском контролном станицом "Барс", која је способна да прати до 15 објеката и да превазиђе сметње непријатељских система за електронско ратовање.

Оно што овај авион чини посебним јесте борбено оптерећење од 8.000 килограма, 12 упоришних тачака, на које може да се смести широк спектар ракетног оружја и бомби. 

Осим тога, авион је опремљен топом ГШ-30-1 калибра 30 мм.

Наиме, ловац користи систем за означавање циљева постављен на кацигу пилота, као и дисплеј на ветробранском стаклу, који посади пружа информације о ситуацији у ваздуху. Заштита самог борбеног возила заснива се на сузбијању радарских станица непријатеља помоћу моћног система за електронско ратовање.

Авиони Су-30СМ добро су се доказали током Специјалне војне операције и захваљујући својој свестраности свакодневно обављају многе различите задатке.

image