Русија

Србија међу учесницима Евроазијске алијансе омбудсмена у Москви

Посебна пажња током дводневног окупљања била је посвећена сфери здравства и пружања медицинске помоћи
Србија међу учесницима Евроазијске алијансе омбудсмена у Москви© Ombudsmanrf.org

Српски омбудсмени и руководиоци института за заштиту права националних мањина 17. и 18. октобра учествовали на седници Евроазијске алијансе омбудсмена у Москви. 

Седница је била посвећена заштити људских права у области здравства и пружања медицинске помоћи, а поред ње одржана је и седма Међународна научно-практична конференција под називом "Проблеми заштите људских права: размена најбољих пракси омбудсмена".

Оба догађаја организована су поводом 75 година од усвајања Светске декларације о људским правима. 

Поздравну поруку учесницима послао је и председник Русије Владимир Путин заједно са другим истакнутим руским званичницима. 

Осим Србије, догађају су присуствовали и представници Абхазије, Аргентине, Јерменије, Азербејџана, Бахреина, Боцване, Бурундија, Венецуеле, Ирана, Казахстана, Катара, Кеније, Киргизије, Малија, Мексика, Монголије, Намибије, Никарагве, Пакистана, Сенегала, Таџикистана, Танзаније, Туркменистана, Турске, Централноафричке Републике, Шри Ланке, Уганде, Узбекистана, Етиопије и Јужне Осетије. 

Како је пренело руско Министарство спољних послова, учесници су говорили о сарадњи института за заштиту права из различитих земаља и решавању актуелних проблема. 

Омбудсмен за људска права у Русији Татјана Москаљкова поручила је, између осталог, да санкције не смеју да се односе на лекове. 

Како је рекла, данас се Русија, али и многе друге земље налазе под санкцијама, због чега на апотекарским рафовима недостају одређени лекови. 

Ипак, МСП Русије истиче да је Москва убеђена да ће одржавање оваквих сусрета помоћи бољем разумевању људских права и решавању проблема. 

image