Русија

Шојгу у зони СВО: Оружане снаге Украјине су у шкрипцу (ВИДЕО)

Непријатељ је у паници, док руска војска зна све прилазе, пролазе и излазе, рекао је руски министар одбране током посете командном месту руске трупе "Восток"
Шојгу у зони СВО: Оружане снаге Украјине су у шкрипцу (ВИДЕО)© TANJUG/Russian Defense Ministry Press Service

Тренутна ситуација сугерише да украјинске трупе имају све мање опција, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу током посете командном месту руске трупе "Восток" на јужнодоњецком правцу у зони Специјалне војне операције.

Како је истакао, у Оружаним снагама Русије појавили су се противваздушни ракетни системи који су за пет дана оборили 24 украјинска авиона.

"Тренутна ситуација говори да непријатељ има све мање могућности. А њих је све мање захваљујући искључиво борбеном раду руске војске. За то немате само нашу захвалност, већ и висока државна признања. Честитам вам! Желим вам здравље и да се живи вратите кући. То је главна жеља", казао је Шојгу у разговору са војницима групе "Восток".

Како је Шојгу додао, последње три до четири недеље много Украјинаца је заробљено или добровољно предато, што говори о лошем психичком стању у јединицама Оружаних снага Украјине.

Говорећи о ситуацији у целини, министар је рекао да је "непријатељ у паници", а да руска војска зна "све прилазе, пролазе и излазе".

Министар одбране је уручио и медаље Златне звезде Хероја Русије командантима бригада маринаца Пацифичке и Црноморске флоте – пуковницима Михаилу Гудкову и Олегу Власову.

Шојгу је такође проверио спремност групе за дејство у зимском периоду.

"Министар је саслушао извештаје команданта групе и старешина штаба о тренутној ситуацији и извршењу борбених задатака руских трупа на главним тактичким правцима", саопштило је руско Министарство одбране.

Командант групе "Восток", генерал-потпуковник Андреј Кузменко, известио је Шојгуа о испуњењу његових наређења да формира редовне јединице за употребу беспилотних летелица, попуни их обученим специјалистима, а такође обезбеди свим јединицама ударне и извиђачке беспилотне системе, укључујући ФПВ дронове.

Кузменко је говорио и о посебностима тактике јуришних трупа при извршавању борбених задатака заузимања упоришта Оружаних снага Украјине у сарадњи са извиђачко-ватреним комплексима.

 

image