Русија

Руски космонаути изашли из станице у отворени свемир (ВИДЕО)

Олег Кононенко и Николај Чуб провели су скоро осам сати у свемиру и прегледали место цурења расхладне течности из резервног радијатора

Руски космонаути Олег Кононенко и Николај Чуб изашли ​​су у свемир са Међународне свемирске станице (МСС) да прегледају место цурења расхладне течности из резервног круга радијатора на модулу "Наука" и успешно обављају и друге задатке, саопштио је "Роскосмос".

Како се истиче, космонаути су отворили излаз на модулу "Поиск" јуче у 20:46 по московском времену, а излазни отвор малог истраживачког модула затворен је јутрос у 04.30, тако да су космонаути провели скоро осам сати у свемиру.

"Приликом изласка, космонаути су искључили хидраулична кола додатног радијационог измењивача топлоте, чак и онај који цури, из којег је 9. октобра 2023. године исцурила расхладна течност, са спољних хидрауличних кола система топлотног режима модула Наука", наводи се у саопштењу.

Кононенко и Чуб су затим прегледали и фотографисали место цурења како би стручњаци на Земљи открили узрок инцидента.

Осим тога, космонаути су на модул "Наука" поставили радар за посматрање Земље и повезали га. 

"Роскосмос" је напоменуо да је радар намењен за посматрање Земље у оквиру експеримента "Напор-миниРСА" у интересу управљања и контролом животне средине и праћења ванредних ситуација.

"Космонаути су затим из модула науке покренули студентски наносателит за експеримент 'Парус-МГТУ' како би тестирали технологију постављања соларног једра. За Кононенка је ово био шести излазак у свемирској каријери, а Чубу први", закључили су.

image