Русија

Володин: Зеленски је Украјинцима одузео будућност, гурнути су у дужничко ропство

"Државни буџет скоро 40 одсто формирају инострани зајмови и позајмице, а следеће године удео иностраног финансирања чиниће 58 одсто", поручио је председник Државне думе
Володин: Зеленски је Украјинцима одузео будућност, гурнути су у дужничко ропствоGetty © John Moore / Staff

Председник Државне думе Руске Федерације Вјачеслав Володин изјавио је да је председник Украјине Владимир Зеленски лишио Украјинце будућности тако што је задужио државу и гурнуо је у дужничко ропство.

Према његовим речима, "власти тренутно троше 58 одсто прихода на сервисирање обавеза и принуђене су да узимају нове кредите".

"Украјина је банкротирана држава. Кијевски режим покушава да то прикрије. Али проблем је очигледан. Зеленски је грађанима Украјине одузео будућност, гурнувши земљу у дужничко ропство", написао је Володин на свом Телеграм каналу.

Володин је уверен да је Украјина потпуно изгубила суверенитет после државног удара 2014. године. Према његовим речима, "државни буџет скоро 40 одсто формирају инострани зајмови и позајмице, а следеће године удео иностраног финансирања чиниће 58 одсто".

"Украјина није способна да самостално обезбеђује расходне обавезе према грађанима: плате и бенефиције, пензије као и решавање других социјалних питања. Ситуација је све гора", закључио је руски званичник.

Како је у августу саопштио шеф пореског одбора Врховне раде Данил Гетмантсев, у првих шест месеци ове године, јавни дуг Украјине порастао је са 96,9 милијарди долара на 105,39 милијарди долар или 68 одсто бруто домаћег производа земље. Према прогнозама ММФ-а, терет дуга би до краја године могао да порасте на 86 одсто БДП-а.

У Украјини је 22. фебруара 2014. дошло до промене власти, што су у Москви назвали државним ударом. Томе је претходила унутрашња политичка криза, која је ескалирала након одбијања тадашњег председника Виктора Јануковича да потпише споразум о придруживању Украјине Европској унији. Након тога, Врховна Рада га је уклонила са власти, а Јанукович је напустио земљу, плашећи се за свој живот. Парламент је променио Устав и расписао нове изборе на којима је победио Петар Порошенко.

image