Русија

Нове поруке председника Путина: Украјина желела да истреби Русе у Донбасу уз аплауз Запада (ВИДЕО)

Запад је желео да победи Русију на бојном пољу, али сада говори другачије, приметио је Владимир Путин и указао да Украјина продаје оружје Блиском истоку, што води ка још већој ескалацији
Нове поруке председника Путина: Украјина желела да истреби Русе у Донбасу уз аплауз Запада (ВИДЕО)© Сергей Гунеев / РИА Новости

Желимо да заштитимо нашу историју, језик и да помогнемо нашој браћу у Донбасу и Луганску јер Запад жели све то да уништи, изјавио је данас руски председник Владимир Путин током састанка са члановима Јавне коморе Русије, уочи празника Дан народног јединства, који се широм Руске Федерације обележава сутра.

"Западни освајачи желе да освајају језик и културу, а то уништава нацију. Русија штити своје моралне вредности, културу и језик и у томе помаже становницима нових региона. Јединство народа било је кључна компонента изласка Русије на нове границе", казао је Путин.

Истакао је да ако се "униште култура, традиција и историја народа, онда он почиње да нестаје као етничка група, да се топи као снег у касно пролеће".

"Зашто поштујемо Александра Невског као свеца? Управо због тог избора – размишљао је о очувању руског народа, а затим и свих народа који живе на територији наше земље. У великој мери исто се дешава данас када бранимо наше моралне вредности, између осталог, и тиме помажемо нашој браћи и сестрама у Донбасу и Новорусији", навео је Путин, истакавши да је Украјина желела да "истреби Русе у Донбасу уз аплауз Запада".

Како је додао, Русија није могла а да не стане у одбрану људи, прво на Криму, а потом у Донбасу и Новорусији.

Корупција у Украјини легализована

Корупција у Украјини је заправо легализована, навео је руски председник.

"Зашто Американци покушавају да се боре против корупције, а ништа не функционише? У свету нема такве корупције као у Украјини. Улог је на све, па и на гласање у Врховном и Уставном суду. САД су планирале да промене елите у Украјини, да се боре против корупције, али неће успети", истакао Путин.

Оружје из Украјине на Блиском истоку

Украјина продаје оружје Блиском истоку одакле оно иде даље, указао је Путин.

"Кажу: оружје из Украјине се појављује на Блиском истоку. Тачно. Продаје се талибанима, а одатле иде било где другде", рекао је председник.

Коментаришући ескалацију на Блиском истоку, навео је да се на трагедију у Гази "мора одговорити бистре главе, са разумевањем где је корен зла", и напоменуо да људи који мирно гледају на оно што се дешава тамо имају камено срце.

"Када погледате патње људи и повређену децу, сузе вам навиру на очи. Ако те реакције нема, онда човек има камено срце", оценио је.

Запад подржава Израел, а у Русији организују погроме над Јеврејима

Председник је "невероватно одвратним" назвао покушаје Запада да уз помоћ Украјине организује јеврејске погроме у РФ.

"Изненађен сам ставом странаца: изгледа да подржавају Јевреје Израела, а уз помоћ својих агената из Украјине покушавају да организују јеврејске погроме у нашој земљи", поручио је Путин, напомињући да се то не може ни сматрати двоструким стандардима.

Руски лидер је напоменуо да се у овом случају може говорити о интересу борбе против Русије и њеном уништењу изнутра, назвавши то апсолутно неприхватљивим у једној мултинационалној земљи као што је Русија.

Говорећи о нередима изазваним на аеродрому у Дагестану, Путин је рекао да зна да су поруке преко друштвених мрежа послали људи "који живе у иностранству, укључујући и оне у Украјини".

"Одговор свештенства на догађаје у Дагестану био је брз и убедљив, на чему сам им захвалан. Морамо да реагујемо у складу са законима Руске Федерације и то ћемо учинити", нагласио је председник.

Запад желео да победи Русију, сада говори другачије

Путин је навео да су западне земље раније намеравале да "победе Русију на бојном пољу", али да сада говоре другачије.

"Морамо да будемо суверени и независни. То значи да привреда и производња морају да се развијају, а таква производња је повезана са глобалном економијом. Другачије се не може опстати у савременом свету. Руска економија не одустајемо од планова", напоменуо је.

"Што смо војно-технички јачи, то ће бити мање жеље да нас искључе из било које међународне заједнице. Русија се од 'бензинске пумпе' трансформише у самодовољну земљу са прерађивачком производњом, која сада чини 43 одсто економске структуре", навео је Путин, истакавши да ће раст БДП-а Русије ове године бити 2,8 одсто, или можда три одсто, док ће у Европи бити негативан.

image