Русија

Патрушев: Америка настоји да ослаби, подели и уништи Русију

Секретар Савета безбедности Русије поручио је да ће ослобођење Украјине од неонацизма вратити свету стабилност и безбедност
Патрушев: Америка настоји да ослаби, подели и уништи Русијуwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев рекао је данас да САД настоје да ослабе и униште Русију, у Брјанску на безбедносној конференцији у Централном федералном округу, преносе "РИА Новости".

"Американци су истакли своје себичне приступе и сопствене ставове о свим сферама живота у новој стратегији националне безбедности коју је председник САД одобрио пре месец дана. Овај документ, који дефинише дугорочну политику Сједињених Америчких Држава, још једном наглашава изузетност Америке, потврђује намеру да свој модел демократије наметне целом свету. Тиме, званично обезбеђујући супериорност над другим државама, Вашингтон је спреман да предузме све мере за постизање сопствених себичних циљева", рекао је Патрушев.

Он је подсетио да се у стратегији наводи да Кина представља најозбиљнији геополитички изазов Америци, а да је Русија непосредна и стална претња регионалном безбедносном поретку у Европи.

"Проглашавајући нашу земљу извором нестабилности, Сједињене Америчке Државе формирају антируске савезе, јачају војну моћ, распоређују снаге НАТО-а близу наших граница. Истовремено, марионетски кијевски режим, који је преузео власт уз подршку Англосаксонаца као резултат државног удара, користе се као 'ован' против Русије", рекао је секретар Савета безбедности.

Он је додао да су САД себи поставиле циљ да "ослабе, поделе и коначно униште Русију".

"Циљ Сједињених Америчких Држава је да ослабе, поделе и на крају униште Русију. Да би то урадиле, сејући мржњу према мултинационалном руском друштву, подржавају развој ултрадесничарских екстремистичких и националистичких идеја које проповедају бандеровске формације које су оживеле у Украјини", нагласио је Патрушев.

Патрушев је истакао да ће "циљеви руске специјалне војне операције бити испуњени, упркос војној помоћи коју кијевски режим добија од Запада".

"Русија је била принуђена да покрене специјалну војну операцију за заштиту Донбаса и руског становништва од геноцида јер није добила гаранције за своју безбедност. Поготово, узимајући у обзир то што се Кијев није придржавао минских споразума под притиском Запада, као и реалну претњу од стварања нуклеарног и биолошког оружја у Украјини", рекао је Патрушев у Брјанску на састанку о безбедносним питањима у централној Русији.

Руски званичник је рекао да су "западно оружје и плаћеници у Украјини приоритетни циљеви Оружаних снага Русије".

"Смртоносно оружје испоручено Украјини, као и страни плаћеници који се боре на украјинској страни, су приоритетне мете руских оружаних снага", изјавио је Патрушев.

Ослобођење Украјине од неонацизма вратиће свету стабилност и безбедност

Патрушев је нагласио да ће ослобођење Украјине од неонацизма вратити свету стабилност и безбедност.

"Русија се данас супротставља неонацистичком режиму у Кијеву који је оживео уз подршку колективног Запада и помахнитале русофобије. Она се бори против геноцида над становништвом које говори руски и подржава међународно право засновано на фундаменталним принципима УН, а не на правилима која су измислиле Сједињене Америчке Државе да би одржале своју хегемонију", рекао је он.

У Русији је све више украјинских диверзаната

Патрушев је упозорио да су украјинске извиђачко-диверзантске групе појачале своје присуство у централној Русији, посебно у пограничним регионима.

"Покушаји представника радикалних и екстремистичких структура да продру на територију Русије са намером субверзивних активности и терористичких аката су значајно интензивирани у последње време. У пограничним регионима гранатирају насеља коришћењем вишецевних ракетних система, све је више артиљерије и беспилотних летелица које Украјини испоручују САД и друге земље НАТО-а", нагласио је Патрушев.

Он је додао да су "мете цивилна инфраструктура чије уништење или оштећење угрожава безбедност цивилног становништва и може нанети значајну штету привреди".

"Ове године у округу су извршена 23 терористичка акта, спречено је 28 терористичких злочина, укључујући девет аката саботаже. Број кривичних дела почињених употребом ватреног оружја и муниције повећан је за 80 одсто", додао је он.

Према речима Патрушева, "изузетно је важно обезбедити спречавање криминалних задирања у безбедност становништва, обраћајући посебну пажњу на спречавање саботажа и терористичких напада".

Отклонити препреке антитерористичке заштите опасних објеката у централној Русији 

"Важно је, пре свега, обезбедити антитерористичку заштиту енергетских, биолошких, хемијских хидрауличних објеката, образовних организација и других места масовног окупљања људи, укључујући јачање њихове безбедности", поручио је Патрушев.

Такође, према његовим речима, потребно је "да се обезбеди рад регионалних аутоматизованих система централног обавештавања о ванредним ситуацијама, као и да се повећа спремност територијалних јединица за ванредне ситуације и ватрогасно-спасилачких јединица".

 

image