Русија

Русија обара рекорд у извозу нафте Бразилу

Набавка за октобар од рекордних 133 милиона долара је и по обиму и по вредности била највећа још од 1997. године, а у погледу трошкова претходни максимум је био у јуну 2010. године
Русија обара рекорд у извозу нафте БразилуGetty © Photo by David McNew

Русија је у октобру извезла у Бразил рекордну серију сирове нафте – чак 207 хиљада тона у вредности од 133 милиона долара, и тиме крајем месеца постала један од три највећа добављача у овој земљи, наводи руска агенција "РИА Новости" која је анализирала податке статистичке службе ове латиноамеричке земље.

Почетком јесени, после двогодишње паузе, Бразил је наставио куповину нафте из Русије, а у октобру је обим увоза порастао два и по пута - на 207,4 хиљаде тона, или приближно 1,5 милиона барела. Цена пошиљке је такође нагло порасла – преко два пута, на 133,25 милиона долара.

Набавка за октобар је и по обиму и по вредности била највећа још од 1997. године, премда ранији статистички подаци нису јавно доступни. Пре тога је Бразил купио рекордну количину нафте у мају 2002. од 139,8 хиљада тона (милиона барела), а у погледу трошкова претходни максимум је био у јуну 2010. године на 86,2 милиона долара.

Русија је од прошлог месеца постала трећи по величини добављач нафте у Бразилу. Испред су само САД (346 милиона долара) и суседна Гвајана (187 милиона долара). У првих пет су и Алжир (112 милиона долара) и Саудијска Арабија (98 милиона долара).

image