Русија

Руски дипломата: Долар убрзано губи водећу позицију

Високи званичник Азијатско-пацифичке економске сарадње сматра да ће ефекат колапса америчког националног дуга да буде и гори од финансијске кризе која је задесила САД на крају прве деценије 21. века
Руски дипломата: Долар убрзано губи  водећу позицијуGetty © Photo by Kent Nishimura

Амерички долар константно губи своју водећу позицију у свету, ефекат колапса америчког националног дуга прети да буде и гори од финансијске кризе у земљи у периоду од 2007. до 2008. године, истиче амбасадор Министарства спољних послова Русије, високи званичник Азијатско-пацифичке економске сарадње (АПЕЦ) Марат Бердијев.

"Долар константно губи водећу позицију у свету, пре свега из објективних разлога. Само треба погледати колики је амерички национални дуг, који ће се срушити као клизиште, само је питање времена", рекао је Бердијев.

На сву муку, Вашингтон почиње да схвата да су покушаји да потисне и изолује Русију узалудне, а све је мање оних који су спремни да понове његове кораке, каже Бердијев.

Према његовим речима, САД, које убрзано губе некадашњу доминацију, данас играју игру без сарадње са другим државама. Посебан однос имају према Русији, додаје.

"Међутим, узалудност покушаја да нас некако потисну и изолују почиње да допире чак и до 'кројача туђих судбина' у у Вашингтону", истиче руски дипломата.

Притом, санкциона политика Запада има значајан утицај на будући глобални економски раст, подстиче сиромаштво и глад, изазива економски раст, несташице енергената и дугорочни ризик од инфлације, додаје он.

Самим тим, ствара се потреба за трансформацијом међународног платног система, истиче Бардијев који учествује на самиту АПЕЦ-а.

Самит АПЕЦ-а одржава се од 15. до 17. новембра у Сан Франциску (Калифорнија), руску делегацију предводи потпредседник Владе Алексеј Оверчук.

image