Русија

Кремљ: Санкције Русији су као бумеранг, враћају се Европљанима; Путин учествује на самиту Г20

Дмитриј Песков је говорио о санкцијама ЕУ уведеним против Руске Федерације, о одлуци Финске да добре односе замени русофобијом, о контактима Русије и САД о смиривању кризе у Украјини и о Путиновом учешћу на самиту Г20
Кремљ: Санкције Русији су као бумеранг, враћају се Европљанима; Путин учествује на самиту Г20www.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Санкције против Руске Федерације су попут бумеранга, Европљани пате, а Русија је успела да се избори са њима, каже портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Коментаришући текст листа "Обзервер", у ком се наводе да ће забрана увоза дијаманата из Русије у оквиру предстојећег 12. пакета санкција ЕУ утицати на накит који садржи дијаманте и бисере, Песков каже да је то само наставак потраге за санкцијама које би икако могле да погоде Русију.

"Али, као по правилу, проради ефекат бумеранга. Страдају интереси самих Европљана. До сада смо успевали да нађемо начине да минимизирамо негативне последице санкција", истиче Песков.

САД нису покушале да остваре контакте са Руском Федерацијом за решење кризе у Украјини ни на последњем самиту АПЕК-а, нити другим дипломатским каналима, каже Песков.

"Не", концизан је портпарол Кремља, док одговара на питање да ли су САД покушале да организују разговор на ту тему.

Председник Русије Владимир Путин ће учествовати на виртуелном самиту Г20 чији је домаћин Индија 22. новембра, потврдио је Песков.

"Да, планирано је да председник говори на самиту Г20. Изнеће став Руске Федерације, који је познат, доследан, избалансиран", каже Песков.

Кремљ жали што је Финска добре односе са Русијом заменила русофобијом, каже Песков говорећи о одлуци Хелсинкија да затвори контролне пунктове на граници.

Према његовим речима, Русији не преостаје много опција да утиче на ову ситуацију, јер дијалог Москве и Хелсинкија већ дуго изостаје."Никако не можемо да утичемо на њихову одлуку, нисмо ми иницијатори", каже Песков и подсећа да су Финска и Русија некада имали добар и прагматичан однос.

Што се тиче оптужби на рачун руских граничара које финска страна износи, Руска Федерација их не прихвата, јер се руски граничари у потпуности придржавају свих упутстава, правила и стандарда, а финска страна покушава да пронађе лажне разлоге за своју одлуку, објашњава Песков.

image