Русија

Шојгу: Украјина од почетка новембра изгубила 13.700 војника и 1.800 јединица војне технике

Све више Украјинаца се предаје, јер схватају бесмисленост покушаја да пробију нашу одбрану, рекао је данас министар одбране Руске Федерације
Шојгу: Украјина од почетка новембра изгубила 13.700 војника и 1.800 јединица војне технике© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Од почетка новембра Украјина је изгубила више од 13.700 војника и 1.800 јединица војне технике, саопштио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Према његовим речима, Руска Федерација успешно наставља да брани границе, у току је активна одбрана и руске снаге постепено побољшавају своје позиције на фронту.

У исто време, како каже, Украјинци настављају да се предају руским снагама, јер схватају бесмисленост покушаја да сломе руску одбрану.

Руска војска наставља да смањује офанзивни потенцијал Украјинаца у свим правцима. Руски војници храбро и успешно извршавају постављене задатке, истакао је Шојгу.

Министар је истакао ефикасност руског ракетног наоружања у зони СВО, због чега је испорука овог оружја на фронт ове године порасла више од три пута.

Од почетка 2022., снабдевање војске дроновима повећано је 16 пута, снабдевање основним примерцима ракетно-артиљеријског наоружања - пет пута, снабдевање тешким наоружањем - више од три пута. Испорука високопрецизних ракета дугог домета војсци повећана је пет пута, а испорука муниције - 12 пута.

Следеће године, како каже, биће повећан и обим набавке новог руског оружја и обим поправке руског наоружања и друге војне технике:

"У садашњој условима потребно је унапред обезбедити снабдевање трупа наоружањем, војном и специјалном техником, а такође повећати производне капацитете предузећа војно-индустријског сектора када је реч о производњи и поправци најтраженијих примерака (оружја и технике)".

Шојгу данас поручује и да је потребно додатно радити на модернизацији постојећег оружја и радити на осмишљавању новог, које ће затим бити испробано на фронту.

Говорећи о поморским снагама Руске Федерације, Шојгу каже да су ове године руски бродови извели 50 патрола у циљу сузбијања морских снага НАТО-а у Светском океану. Интензитет војне обуке руских морских снага ове године повећан је 1,2 пута.

"У априлу је одржана заједничка патрола са иранским војно-поморским снагама, а у периоду од јула до августа - са војно-поморским снагама Кине". Такође, руске снаге су извеле вежбе "Финвал-2023", чији је циљ заштита Северног морског пута. Тада је провежбано и активирање различитих снага руске Тихоокеанске флоте. 

Ове године руске поморске снаге добиће и три подморнице које ће бити ојачане ракетама "калибр", каже Шојгу.

"Посебна пажња се посвећује проширењу поморских стратешких нуклеарних снага. Оперативна флота војно-поморске морнарице већ укључује три најновије подморнице на нуклеарни погон пројекта 'Бореј-А'. Завршавају се државна испитивања стратешке ракетне подморнице 'Император Александар III', намењене Тихоокеанској флоти. Удео модерних бродова у нуклеарној тријади достигао је 100%", рекао је Шојгу.

Такође, шеф руског Министарства одбране најављује и отварање нових војних центара у свим регионима Руске Федерације за студенте. Тако ће број војних центара у земљи износити 137.

Шојгу је говорио и о важности стратешких нуклеарних снага Русије, које, како каже, увек треба да буду у добром стању. То је окарактерисао као важан задатак. 

image