Русија

"Блумберг": У Украјини све већи фрустрација, очај и умор

Украјинци се боје да нема краја сукобу, примећују да постоји раздор и да Зеленском опада рејтинг, а то може да наведе НАТО да се предомисли и престане да шаље помоћ, наводи амерички лист који је разговарао са становницима
"Блумберг": У Украјини све већи фрустрација, очај и умор© Tanjug/AP Photo/Hanna Arhirova

Фрустрација, очај и умор расту међу украјинским становништвом због неуспешне контраофанзиве и недостатка изгледа за брзи завршетак сукоба, преноси "Блумберг", који је разговарао са грађанима Украјине.

"Украјину обузима осећај беживотности. Дуже ноћи и краћи дани се поклапају са растућом фрустрацијом због неуспеле контраофанзиве и растућих тензија између владе и војног руководства", пише амерички лист.

Како се наводи, Украјинци мисле да ће се сукоб највероватније наставити још дуго. Свесни су и пукотина у украјинском друштву и да опада рејтинг председника Владимира Зеленског.

"Осећам очај. У поређењу са прошлом годином, сада је теже – овом рату нема краја. Понекад једноставно престанем да верујем да ће се икада завршити", цитира Блумберг речи Наталије Кобјук, медицинске сестре из Кијева, чији муж је на фронту већ 22 месеца.

Већ се наслућује колебање међу чланицама НАТО у вези са  финансирањем Кијеву, пише "Блумберг".

Други саговорник агенције, 52-годишњи дизајнер из Лавова Сергеј Петровски, приметио је да су очекивања од контраофанзиве "мало превисока".

"Сада се највише плашимо унутрашњег хаоса и раздор. Људи се плаше да би све то могло да лиши земљу подршке Запада, што је кључно питање у овом тренутку", рекао је Петровски.

Додајте овоме забринутост око регрутације, и непрестани гнев због корупције и зимски месеци изгледаће још мрачније, примећује лист.

image