Русија

Нова димензија ратовања: Мини дронови за Су-57 5. генерације

Ради се о дроновима различите намене, међу којима су јуришни дронови, извиђачка возила и беспилотне летелице за електронско ратовање
Нова димензија ратовања: Мини дронови за Су-57 5. генерације© Алексей Майшев / РИА Новости

Направљени су мини-дронови за руски ловац пете генерације Су-57, које ће тај авион носити, изјавио је за "РИА Новости" обавештени извор.

"За Су-57 су направљене мини дронови различите намене, које летелица може да носи на спољној страни и у унутрашњости трупа, као и да се баца у ваздух. Планирано је да ловац лансира неколико дронова одједном и да контролише ту групу дронова", казао је саговорник агенције.

Према његовим речима, реч је о јуришним дроновима, извиђачким возилима и беспилотним летелицама за електронско ратовање. 

Конкретно, беспилотне летелице омогућиће ловцима да пробију непријатељску противваздушну одбрану, како преоптерећењем њених информационих канала, тако и концентрисаним ударом на њене системе – и дроновима, и оружјем борбених авиона.

Серијске испоруке Су-57 почеле су 2022. године. У оквиру садашњег државног програма наоружања Ваздушно-космичке снаге би до 2027. године требало да добију 76 авиона.

Су-57 је вишенаменски ловац пете генерације. Направљен је коришћењем стелт технологија и напредне електронике. 

Ово борбено возило је способно да носи оружје у унутрашњим одељцима трупа, које има и суперсоничну брзину крстарења, а способан је и за маневрисање са великим преоптерећењима.

image