Русија

Државна каса се пуни брже него лане: Приходи у руском буџету већи скоро 5 одсто

Приходи од нафте и гаса за првих 11 месеци ове године су међугодишње пали за 22,8 одсто на 8,2 билиона рубаља, а приходи од других активности порасли за 25,6 одсто на 17,7 билиона рубаља
Државна каса се пуни брже него лане: Приходи у руском буџету већи скоро 5 одстоwww.globallookpress.com © Aleksey Smyshlyaev

Руски буџетски приходи од јануара до новембра су, према прелиминарној процени, порасли за 4,8 одсто међугодишње на 25,96 билиона рубаља, саопштило је данас Министарство финансија Русије.

Приходи од нафте и гаса за првих 11 месеци ове године су међугодишње пали за 22,8 одсто на 8,2 билиона рубаља, а приходи од других активности порасли за 25,6 одсто на 17,7 билиона рубаља, пренео је Комерсант.

"Пад прихода од нафте и гаса је последица ефекта високе базе од прошле године, као и пада цена гаса и руске нафте Урал. Расходи руског буџета за 11 месеци износе 26,8 билиона рубаља, за 11,7 одсто више него у истом периоду лане", додаје се у саопштењу руског Министарства финансија.

Руски буџет је, дакле, за првих 11 месеци године акумулирао буџетски дефицит од око 0,84 билиона рубаља.

Министар финансија Русије Антон Силуанов је 22. новембра рекао да се очекује да ће дефицит руског федералног буџета до краја 2023. године бити на нивоу од један одсто БДП те земље.

image