Русија

Раст руске привреде премашио прогнозе: Повећан промет у трговини, производња и грађевина у плусу

Процена Федералне државне службе за статистику "Ростата" од 5,5 одсто је већа од прорачуна руског Министарства економије које је раст привреде Русије у трећем кварталу проценило на 5,2 одсто, као и од прогнозе Банке Русије (БР) од 5,1 одсто
Раст руске привреде премашио прогнозе: Повећан промет у трговини, производња и грађевина у плусуwww.globallookpress.com © Aleksey Smyshlyaev

Руска економија је у трећем кварталу порасла за 5,5 одсто међугодишње, саопштила је руска Федерална државна служба за статистику "Ростат", на основу прелиминарне процене.

Процена "Ростата" је већа од прорачуна руског Министарства економије које је раст привреде Русије у трећем кварталу проценило на 5,2 одсто, као и од прогнозе Банке Русије (БР) од 5,1 одсто, преноси "Комерсант".

У коментару "Ростата" се наводи да су приликом израчунавања БДП за трећи квартал коришћени индикатори индустријске статистике, који су показали годишње повећање промета у велепродаји - за 22,9 одсто, промета у малопродаји - 11,3 одсто, као и производње у прерађивачкој индустрији - 10,2 одсто, грађевинарству - осам одсто, пољопривреди - четири одсто.

Детаљнији подаци о проценама раста БДП-а у трећем кварталу ће бити објављени 13. децембра. Према прорачунима агенције "Интерфакс" на основу кварталних података, руска привреда је од јануара до септембра порасла за 2,9 одсто међугодишње.

Премијер Русије Михаил Мишустин је раније проценио да ће годишњи раст руске економије у првих девет месеци бити 2,8 одсто.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner