Економија

Производња у Русији и даље у експанзији: И оптимизам привредника расте

На раст руског ПМИ је позитивно утицала домаћа потражња, као и проширење производње и повећање броја нових наруџбина, наводе из компаније "Ес енд Пи глобал"
Производња у Русији и даље у експанзији: И оптимизам привредника растеwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Производња у Русији је у октобру мало успорила у односу на претходни месец, али је и даље у стању експанзије, саопштио је данас "Маркит економикс", наводећи да је индекс менаџера набавке (ПМИ) у производњи у октобру пао на 53,8 поена са септембарских 54,5 поена.

ПМИ је параметар који се користи као индикатор економске активности, а резултат испод 50 показује да се економија налази у стању контракције, односно пада економске активности, док резултат изнад 50 указује на експанзију, раст економске активности.

Како се наводи на сајту компаније "Ес енд Пи глобал", на раст руског ПМИ је позитивно утицала домаћа потражња, као и проширење производње и повећање броја нових наруџбина.

"Инфлаторни притисци су били осетни и у октобру, пошто су трошкови инпута и продајне цене значајно порасли", додаје се у саопштењу.

Руски произвођачи, подстакнути растом домаће тражње, очекују да ће производња и надаље расти, а њихов оптимизам је највећи у последња три месеца.

image