Русија

Путин: Сарадња са Индијом наставља да се развија, позивамо Модија у Русију

Економску сарадњу Москве и Њу Делхија данас, пре свега, чине везе у енергетском сектору, каже председник Русије
Путин: Сарадња са Индијом наставља да се развија, позивамо Модија у Русију© Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Традиционални односи Русије и Индије настављају да се развијају, упркос свим потешкоћама, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са члановима индијске делегације у Москви.

Путин је истакао да је трговински промет на високом нивоу, он стабилно расте другу годину за редом, а њега пре свега чини сарадња у енергетском сектору, односно, нафта, нафтни деривати и угаљ. За првих девет месеци ове године трговински промет је превазишао обим читавог трговинског промета за прошлу годину, рекао је руски лидер.

Путин је поручио да Москва зна ставове премијера Индије Нарендра Модија о ситуацији у Украјини. 

"Више пута сам га информисао о томе. Знам да улаже напоре да се тај проблем реши мирним путем. О томе ћемо данас детаљније са вама говорити", додао је он. 

Путин је, такође, искористио ову прилику да упути позив Модију да следеће године посети Русију, на шта је индијска делегација позитивно одговорила. Министар спољних послова те земље Субрахманјам Џаишанкар тим поводом је рекао да је сигуран да ће се посета одиграти, будући да Моди "јако жели да посети Русију".  

"Сигуран сам да ћемо успети да изаберемо датум који ће одговарати свима", истакао је.

Путин је споменуо и да зна да ће се следеће године у Индији одржати парламентарни избори, и додао да се нада да ће се традиционално добри односи са Њу Делхијем наставити, без обзира на резултате тих избора. 

Представник индијске делегације пренео је председнику РФ поздраве Модија и његово писмо упућено руском лидеру. 

Истакао је и да трговински промет између две земље већ данас износи више од 50 милијарди долара. 

image