Русија

У Москву стигао авион са повређенима из Белгорода: Страдале 24 особе, повређена 131

Министарство за ванредне ситуације Русије послало је специјални авион по цивиле, који су у критичном стању и који ће лечење наставити у главном граду. У болницама Белгородске области већ се налазе 93 особе

Према најновијим информацијама, 25 особа, међу којима је и шесторо деце, слетело је данас у Москву због тешких повреда задобијених приликом последњег напада украјинских снага на град Белгород. 

Јучерашњи напад резултирао је погибијом 24 особе, међу којима је четворо деце, а повреде је задобила 131 особа, показују последњи подаци Министарства здравља Руске Федерације. 

У болницама Белгородске области тренутно је 93 особе. 

Будући да се ради о нападу на цивиле, Русија је окарактерисала напад као терористички и сазвала седницу Савета безбедности Уједињених нација. Стални представник Руске Федерације при овој организацији Василиј Небензја истакао је да је при нападу коришћена и забрањена касетна муниција, док је Министарство спољних послова Русије поручило да "иза терористичког напада стоји Велика Британија, која у сарадњи са Сједињеним Америчким Државама подстиче кијевски режим на терористичке акције".

Москва је по најтеже повређене послала специјални авион Ил-76 Министарства за ванредне ситуације Русије, који је опремљен савременом медицинском опремом, механичким респираторима, и кардиомониторима, што омогућава пружање медицинске помоћи током лета. У пратњи су били и психолози и други стручњаци Министарства здравља Русије, а међу путницима било је и шесторо деце.

Становници Белгорода данас одају почаст погинулим суграђанима, те се тако на неколико локација у граду може видети како људи полажу цвеће, док у рашчишћавању града учествују и студенти. 

Током протекла 24 сата није гађан само Белгород. На мети су била и друга места, попут седам пограничних регија на граници са Украјином, саопштила је данас Москва.

Русија је, у међувремену, одговорила на терористичке акције Кијева.

Министарство одбране РФ јавило је да су уништени украјински војни објекти и командни центар у Харкову, командни центар у Хмељницкој области, на западу Украјине, и базе у којим се чувало гориво у градовима Харков и Запорожје.

Приликом напада ликвидиран је велики број украјинских обавештајаца и припадника оружаних снага, укључујући и око 200 плаћеника, који су се припремали да изведу терористичке нападе.  

image
VV inauguration
banner