Русија

Казахстан: Русија изузетно важна у светској политици, Путин обликује глобалну агенду

Руска Федерација игра изузетно важну улогу у светској политици и има статус сталне чланице Савета безбедности УН, а руски председник је лидер који својим речима и делима суштински обликује глобалну агенду, наводи Касим-Жомарт Токајев
Казахстан: Русија изузетно важна у светској политици, Путин обликује глобалну агендуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Ниједан светски проблем не може да се реши без учешћа Москве, указује председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев и појашњава да су због тога предстојећи председнички избори у Руској Федерацији од међународног значаја.

Како је објаснио, Руска Федерација игра изузетно важну улогу у светској политици и има статус сталне чланице Савета безбедности УН.

"Руски председник Владимир Путин је лидер који својим речима и делима суштински обликује глобалну агенду. Ставови Русије се разматрају свуда у свету, без учешћа ове државе не може се решити ниједан светски проблем и то је чињеница", наводи Токајев у интервјуу за национални лист "Егемен Казакстан" (Суверени Казахстан).

Наредна година ће бити значајна за многе земље, јер ће се председнички избори, осим у Русији, одржати и у САД, Азербејџану, Великој Британији, Индији и другим земљама, а бираће се и нови посланици за Европски парламент, додаје председник Казахстана.

Премда су, како је оценио, избори у Русији од посебног интереса за Казахстан због веома развијених односа између Астане и Москве.

Председнички избори у Русији заказани су за 17. март 2024. године. Гласање ће по први пут трајати три дана, 15., 16. и 17. марта.

image
VV inauguration
banner